L'alimentació adequada pot ser un factor determinant en la fotoprotecció de la pell en els mesos de sol, sempre que s'inclogui en la dieta aliments que ajudin a estimular la pròpia melanina de la pell i col·laborin en la seva hidratació.

En aquest sentit la farmacèutica membre de Societat Espanyola de Medicina Antienvelliment i Longevitat (SEMAL) i la Societat Espanyola de Medicina i Cirurgia Cosmètica (SEMCC) Immaculada Canterla explica que «incorporar en la dieta estiuenca nutrients com el Q10 (present en el marisc, el peix, les nous o els espinacs), els betacarotens (que abunden a la papaia, la pastanaga, els pebrots) i els suplements rics en antioxidants, ajudaran a la protecció natural de la pell.

«Durant l'estiu, l'alimentació i la micronutrició han d'estar orientades a augmentar la fotoprotecció natural de la pell, ajudant a equilibrar la resposta inflamatòria del cos, així com els mecanismes antioxidants i l'activitat apoptòtica saludable del propi organisme», explica la farmacèutica experta en nutrició i dietètica.

Els principals aliments que s'han d'incorporar a la dieta en aquestes èpoques són aquells que ajuden a regular la producció de melanina. «La pigmentació de la pell és fonamental com a agent fotoprotector, ja que la melanina compleix la funció d'absorbir les radiacions UV, i és a més un potent antiradical», explica Immaculada Canterla.

Per això, per protegir la pell és important «estimular la síntesi de melanina, és a dir, augmentar la quantitat de melanina dins dels melanòcits i afavorir la seva correcta distribució a nivell epidèrmic», aclareix.

Canterla, directora de Cosmeceutical Center, aporta alguns dels nutrients i aliments bàsics que ajuden a la protecció cutània. Coenzim Q10: aquest nutrient és el primer antioxidant en degradar-se en la pell per l'acció del sol. D'aquí la importància de prendre aliments que la continguin. El Q10 és un antioxidant que està present de forma natural en el peix, el marisc, els espinacs i les nous. En consumir aquests aliments aportem a la dermis un suplement bàsic per reforçar la protecció natural de la pell.

Després hi ha els betacarotens. Aquest nutrient es considera un dels més importants elements precursors de la vitamina A i per això se'l coneix també com provitamina A. Ajuda a mantenir la pell sana, evitant els danys de la radiació solar. Els carotenoides són probablement els més eficaços en la neutralització de l'«oxigen singlet», causant de la formació de radicals lliures. Aquesta substància abunda a la carbassa, les pastanagues, els préssecs, albercocs, la papaia i els pebrots. Tot i que «tampoc convé excedir-se en el seu consum, perquè pot suposar una sobredosi de vitamina A que pot ser perjudicial per al fetge entre d'altres».

Per altra banda, la Vitamina C treballa amb la fotoprotecció natural de la pell, ajudant a equilibrar la resposta inflamatòria del cos, als mecanisme antioxidants i l'activitat apoptòtica saludable. Pot trobar-se de forma abundant en fruites cítriques, coliflor, espinacs.

I per últim hi ha els suplements orals. Segons Immaculada Canterla «és necessari comptar amb un reforç oral que substitueixi l'efectivitat dels protectors solars tòpics protegint així tota la superfície cutània». La Directora de Cosmeceutical Center recomana Fernblock (extracte de Polypodium leucotomos) que augmenta la fotoprotecció natural de la pell.