16 de abril de 2018
16.04.2018

Una trentena d'empreses gironines participen a la Fira Alimentaria

Exhibiran el potencial agroalimentari i gastronòmic gironí al certamen que obre avui les portes i finalitzarà dijous vinent

16.04.2018 | 10:46
Una trentena d'empreses gironines participen a la Fira Alimentaria

Un total de 37 empreses gironines participen aquest any a la fira Alimentaria. La 22a edició del certamen obre portes avui i romandrà oberta fins dijous al recinte firal Gran Via de Barcelona. Com a novetat d'aquest any, Catalunya disposa en exclusiva de l'espai Catalonia Food and Gastronomy HUB, una àrea d'uns 320 metres quadrats que oferirà més de 80 activitats entre degustacions, presentacions de productes, ponències, trobades sectorials o reunions empresarials. L'estand vol ser un «aparador» de la salut agroalimentària de Catalunya i un contenidor de la seva capacitat productiva, exportadora i empresarial. Més de 190 empreses catalanes participen a Alimentaria amb el suport del Departament d'Agricultura.

Un altre esdeveniment destacat en el marc de la fira és el tercer Fruit Business Forum, un espai de trobada i de promoció de les exportacions «d'un dels sectors més dinàmics de l'economia agroalimentària catalana», segons indiquen des del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Durant aquesta edició també es presentarà un directori online que permet buscar i conèixer els elaboradors catalans amb certificació halal i una guia per informar les empreses agroalimentàries catalanes que volen produir per al mercat d'aliments d'aquest tipus.

Aquests actes es complementaran amb un showcooking de plats autòctons de la cuina dels Emirats Àrabs i, per part catalana, s'elaborarà un menú halal amb el receptari català com a protagonista el proper dimecres.

D'altra banda, també es farà la presentació d' Una història de plaers, vídeos de la nova campanya de productes agroalimentaris amb Denominacions d'Origen Protegides i Indicacions Geogràfiques Protegides. Un acte que tindrà lloc demà.

A més, els Grups d'Acció Local Pesquers del Mediterrani nord-occidental presentaran, també en el marc de la fira, un manifest per la promoció dels productes pesquers de proximitat dins la Dieta Mediterrània.

El motor de l'economia


Des del Departament s'explica que Catalunya és un dels principals clústers agroalimentaris europeus, amb un teixit econòmic i social que la proveeix d'aliments i que gestiona el 90% del territori i el seu espai marítim. La indústria agroalimentària és un dels principals sectors industrials del país, on el sector primari, juntament amb la indústria de transformació d'aliments, representa prop del 4% del PIB de Catalunya i el 18,6% de l'industrial.

És el tercer sector exportador, amb el 14,27% del valor total, i la primera indústria manufacturera pel que fa a ocupació. Compta amb més de 70.000 explotacions i empreses arreu del país.

La fruita també té un pes molt important. La fruita fresca constitueix una de les principals produccions agràries de Catalunya pel seu pes econòmic, per la superfície de conreu, per la seva importància relativa en la producció tant d'Europa com de l'Estat espanyol, i per la seva orientació exportadora. Catalunya és una de les principals zones productives de fruita dolça i cítrics d'Europa i la principal àrea de producció a Espanya, i, a la vegada, és el segon major productor mundial de préssec i nectarina, el cinquè de pera i el vintè productor de poma del món. Més de 50 mil hectàrees de terres plantades amb arbres fruiters produeixen més d'un milió de tones de fruites, gràcies a una zona plena de diversitat i un clima mediterrani suau. Catalunya ofereix una gran varietat de fruites amb una particularitat única: l'agricultura es realitza sota un sistema de gestió integrada de plagues.

Alhora, és un gran exportador de fruita. Més del 80% de tots els fruits produïts a Catalunya s'exporten als mercats estrangers i la nostra fruita està present a les cadenes europees i internacionals més exigents pel que fa a qualitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook