Els Banys Àrabs de Girona s´han convertit per Temps de Flors en un palau nassarita. Es tracta del projecte «Les mil i una flors» impulsat pel BBVA i dissenyat per l´artista gironí Jordi Albà, membre de l'Associació Amicsde la Flor.

Quant fa que es va introduir en el món de Temps de Flors?

Fa 23 anys que estic implicat en l´exposició després que m´ho demanés la Maria Comarsí, la impulsora del festival. Sóc gironí de tota la vida i em feia il·lusió formar part d´aquest projecte. Vaig començar fent alguns plànols dels espais expositius. I, a poc a poc, vaig començar a ajudar a fer els projectes florals, des de portar galledes d´aigua fins a tallar flors. A finals dels anys 90, la Maria Comarsí em va reservar un petit espai al subterrani de la Catedral per poder-hi fer un projecte floral.

I des de fa quatre anys realitza el projecte floral del BBVA per Temps de Flors.

Exacte. Gràcies al suport i patrocini de l´entitat, Temps de flors compta ara amb exposicions més grans i atractives. La primera que vam realitzar va ser el 2015 al claustre de la Catedral, el 2016 als subterranis, el 2017 al claustre del Sant Pere de Galligants i aquest any als Banys Àrabs.

En què es va inspirar per a la creació de «Les mil i una flors»?

Sempre busco una temàtica relacionada amb el lloc d´exposició. Aquest any hem relacionat els Banys Àrabs amb un palau nassarita. Vam realitzar un treball de camp per saber les plantes i flors que decoraven els jardins i palaus del món àrab. El projecte està compost per 1.200 plantes aromàtiques i per flors com el gessamí, el lliri o la rosa.

Com ha estat el procés de creació del projecte?

El mes de setembre vaig començar a realitzar el projecte i a dissenyar la temàtica, fins a portar-lo a terme aquest mes de maig. Cal remarcar també el suport dels treballadors de BBVA en tot aquest procés. Uns 200 empleats de l´entitat ens han ajudat com a voluntaris a fer possible el projecte. Aquesta és una mostra de l´esperit de voluntariat i implicació que defineix Temps de Flors. Els voluntaris ens han ajudat a tallar flors, a col·locar els rams, a netejar l´espai o a muntar els 2.000 pètals que té «Les mil i una flors». Una ajuda necessària sense la qual no es podria realitzar una exposició tan gran com és aquest projecte.

També és membre de l´Associació Amics de la Flor.

Sí, som una associació formada per quinze persones que ens encarreguem de gestionar els projectes florals que s´organitzen en monuments i llocs emblemàtics de Girona, com els Banys Àrabs o les escales de la catedral. Donem suport a tots els participants, som el pont logístic entre l´Ajuntament i els expositors.