L'advocat Joan Vidal aposta per les eines de mediació per fer front a la lentitud del sistema judicial.

DAVID CÉSPEDES GIRONA

Quina és l'àrea jurídica que el despatx tracta més actualment?

Hem estat centrats tradicionalment i també ara sobretot en el tema mercantil i en tots aquells aspectes que afecten l'empresa. L'eix vertebrador és l'empresa i els aspectes jurídics que afecten la seva activitat.

Com està el tema de les reclamacions bancàries? Hi ha molt volum de demandes?

No. No dic que aquesta situació estigui solventada però sí que és un tema que ha anat a la baixa perquè hi hagut moltes ressolucions judicials. En el tema de les clàusules sòl en el moment que hi hagut decisions definitives per part del Suprem i per part del Tribunal de Justícia de la Unió Europea la conflictivitat judicial s'ha acabat. Encara hi ha alguns casos de clàusules abusives en alguns productes bancaris però no tenen el caràcter massiu de les clàusules sòl.

I els expedients concursals?

Nosaltres tant hem presentat concursos com hem estat administradors concursals. La incidència va ser màxima entre 2008 i 2012 i a partir de llavors hi hagut un descens. Sembla, però, que l'any passat hi va haver algun repunt. Gairebé totes les empreses que havien de tancar gairebé ja van fer-ho.

Quin perfil té el client que arriba al despatx?

Són bàsicament petites i mitjanes empreses i ens preocupem de les persones físiques que hi ha al darrere.

Què cal fer davant la lentitud de la justícia?

La justícia és lenta i això no és una apreciació subjectiva que admeti massa crítiques. Tothom ho sap. La justícia no s'ha modernitzat. No ha arribat a la justícia el nivell de modernització que té la societat. Estem en una societat on s'ha produït una revolució tecnològica on tot funciona amb molta rapidesa i agilitat i això no s'ha traslladat a la justícia. S'ha fet algun progrés i alguns escrits es poden presentar telemàticament però vas a les oficines judicials i continua havent-hi muntanyes del passat. Els procediments continuen essent formalistes. Aquest excés contribueix a que sigui massa lent. S'hauria d'apostar molt més per la mediació i les solucions extrajudicials. Fa molts anys que existeixen però no acaben ­funcionant perque no s'hi aposta prou.

Però es podria fer?

No s'hi aposta prou per això. Per exemple, hi ha la possibilitat d'anar al tribunal arbitral però és caríssim. Llavors clar, la gent continua anant a la justícia . A més, un tribunal arbitral no té possibilitat d'executar les seves decisions, igualment s'ha d'anar als tribunals.