El despatx Ribas Àlvarez Advocats de Girona, que forma part de l'assessoria i consultoria d'empreses Ribas Àlvarez Assessors i Consultors, lidera les reclamacions contra l'anomenat «càrtel europeu de camions». Aquest estava constituït per un grup de fabricants europeus de camions que va ser sancionat el 19 de juliol de 2016 per la Comissió Europea per haver intercanviat informació sobre preus i haver pactat els preus de mercat. El cas és d'una gran magnitud, ja que es va acreditar que aquesta pràctica es va posar en marxa l'any 1997 i va durar fins al 2011, període durant el qual el 90 per cent dels fabricants de camions semipesats i pesats de més de sis tones havien estat intercanviant informació sobre les llistes de preus bruts i fixant els increments dels preus. El mercat va quedar alterat artificialment i va trencar les regles del joc de la competència.

Girona és una demarcació amb moltes empreses que es dediquen al transport ja sigui en l'àmbit local, nacional o internacional i moltes van quedar afectades i notablement perjudicades per aquest càrtel i aquesta pràctica. Des del despatx de Ribas Àlvarez es representen moltes de les empreses afectades. Són clients que van adquirir camions en aquest període i que es van veure afectats per la conducta anticompetitiva dels fabricants.

Quatre casos guanyats

Actualment ja hi ha hagut en alguns casos judicis i sentències. El despatx ha guanyat quatre casos i encara queda un llarg recorrregut i casos pendents de resoldre. Molts empresaris gironins van patir aquest perjudici i per aquest motiu s'han acollit a aquesta demanda. Segons ha destacat el soci-director de Ribas Àlvarez Advocats, Joan Vidal i Vidal, «no serà un tema fàcil perquè els fabricants tenen molts recursos». El fet que els fabricants s'intercanviessin informació sobre els preus va provocar una important alteració del mercat. Ribas Àlvarez va ser el primer despatx d'advocats de la demarcació de Girona a presentar demandes davant el jutjat Mercantil de Girona contra aquest càrtel.

Equip propi d'advocats

Des de l'any 2016 l'assessoria d'empreses Ribas Àlvarez té consolidat un equip propi d'advocats. Ribas Àlvarez Advocats està format per un equip de professionals altament especialitzat en les diferents àrees del Dret que tenen una important incidència en la vida diària de les empreses i dels particulars, oferint als clients un servei àgil, puntual i eficient, així com un tracte directe i personalitzat. Ribas Àlvarez Advocats treballa totes les especialitats del Dret: mercantil i societari, civil, patrimonial i immobiliari, hipotecari i registral, successori i planificació, continuïtat empresarial, tributari, administratiu, processal-contenciós, concursal laboral i prevenció penal. Des de totes aquestes especialitats es donen serveis i assessorament, per exemple, en la constitució de societats, compravenda d'empreses, preparació i presentació d'expedients concursals, estudi i planificació d'herències, mediació i negociació civil, l'assistència en actuacions realitzades davant de les diferents administracions, procediments penals derivats de delictes socioeconòmics i assessorament en contractació laboral i en matèria de seguretat social, civil, mercantil, contenciós i, fins i tot, penal. I tot plegat sempre des d'un punt d'excel·lència professional i respecte cap al client i la defensa dels seus drets.

En aquest sentit, Joan Vidal, soci-director de Ribas Àlvarez advocats, posa de relleu que un dels problemes que té el professional «és que costa molt dir que no... és molt facil dir que sí però difícil dir que no. Quan ens plantegen un problema per part d'un client i es barregen qüestions emocionals sentim que el client té aquella necessitat que tu li donis el tipus de solució que ell espera». «No es pot enganyar el client» adverteix Vidal que afegeix: «Quan s'ha de dir que no hi intervé la psicologia de l'advocat. Si es detecta que realment hi ha poques possibilitats de guanyar un cas s'ha de comunicar al client, i sempre convidar-lo a buscar una segona opinió, perquè tingui el convenciment que el seu problema no té la solució desitjada».