Els ports de Palamós i Roses van tancar temporada l'estiu passat havent rebut 56.700 creueristes, un 11% més que l'any anterior. I això tenint en compte que el número d'escales es va reduir (perquè se n'han fet 50, quatre menys que al 2018). Els dos ports de la Costa Brava van rebre conjuntament deu línies de creuers, de les quals un 70% eren de luxe.

Per procedències, vuit de cada deu creueristes venien del Regne Unit. Destacaven també els procedents de l'Amèrica del Nord (8%) i d'Alemanya (3%). S'estima que l'impacte econòmic que la temporada de creuers va deixar al territori és de 4,1 milions d'euros, a partir d'un estudi que estima que cada passatger que desembarca es gasta uns 62 euros de mitjana i cada tripulant, 23.

Segons va destacar la Generalitat, aquest bon balanç es va aconseguir «amb la fidelitat de les companyies, la captació de nous vaixells i la tasca de promoció internacional» que es fa dins el sector sota el paraigües de la marca Costa Brava Cruise Ports. Una projecció, va subratllar la Generalitat, que tindrà el seu punt àlgid el maig del 2020. Perquè aleshores la Costa Brava acollirà una de les assemblees internacionals de Medcruise, l'associació de ports amb tràfic de creuers a la Mediterrània.

Palamós creix un 18% més

El 2019, el port de Palamós va assolir un nou rècord per tercer any consecutiu. Va rebre 54.208 passatgers, cosa que representa un increment del 18% respecte la temporada anterior. En total, s'hi van fer 45 escales (una menys que el 2018). Segons va subratllar Ports de la Generalitat, «l'augment de passatgers referma el lideratge d'aquest port dins del sector de creuers i li dona major projecció internacional».

La temporada va tenir una durada de set mesos amb la visita de nou companyies de creuers. L'afluència més gran de creuers es va situar al maig (amb nou escales), seguit del setembre (amb vuit) i els mesos de juny, agost i octubre (amb set escales cadascun).

A Palamós, tres línies de creuers van copar el 77% de les escales de la temporada: la britànica Marella Cruises amb 25 escales (55%) i les nord-americanes Seabourn Cruise Lines amb set escales (15%) i Seadream Yacht Club amb tres escales (7%). Pel que fa al perfil dels turistes, el 80% eren britànics, el 8% nord-americans, el 4% alemanys, el 3% irlandesos, l'1% australians, l'1% canadencs i la resta, de diferents nacionalitats. Els creueristes que van desembarcar a Palamós van optar per fer excursions a Pals, Peratallada i Púbol, Tossa de Mar, Girona, Platja d'Aro, Figueres, Empuriabrava, Begur i Besalú.

2.535 creueristes a Roses

El port de Roses, on la majoria dels vaixells fondegen a la badia, va tancar temporada amb 2.535 passatgers, cinc escales i la visita de quatre companyies. Aquí, un 70% eren britànics, un 18% nord-americans, un 4% alemanys, un 3% canadencs, un 1 % australians, un 1% irlandesos i la resta, de diferents nacionalitats. Pel que fa a les excursions, les més sol·licitades van ser a Banyoles i Besalú, Cadaqués, Girona i Figueres.