El Departament de Territori i Sostenibilitat ha estrenat tres noves línies de transport públic al Pla de l'Estany. Es tracta de la posada en funcionament del projecte Transport Públic a la Demanda (TAD) que la Generalitat aplica en zones de dispersió territorial i que no compten amb transport públic regular. A la demarcació de Girona es va començar a aplicar al Gironès durant el mes d'octubre, i al Pla de l'Estany, a finals de l'any passat.

Els usuaris que vulguin utilitzar el TAD han de reservar el servei amb una antelació mínima de 15 minuts abans de l'inici del trajecte. Amb aquesta mesura es volen evitar parades innecessàries i guanyar temps en el recorregut. Aquells qui vulguin agafar l'autobús poden fer-ho demanant-ho a través d'una aplicació mòbil. També s'hi pot localitzar l'autocar a temps real i mostra el temps de trajecte. Si no, el servei també permet reservar el trajecte trucant per telèfon (972 570 053).

L'empresa concessionària del servei és Teisa i disposa d'un vehicle adaptat per a persones amb mobilitat reduïda per cobrir les tres rutes del Pla de l'Estany (de Banyoles a Sant Miquel i Mieres, de Banyoles a Vilavenut passant per Vilademuls i de Banyoles a Can Puig).

En el cas del Gironès, Teisa ofereix el servei amb un bus de vuit places que cobreix les tres rutes que també es fan en aquesta comarca (de Girona fins a Sant Julià de Ramis; de Girona fins a Campdorà i de Girona fins a Llorà). Aquesta modalitat permet optimitzar el trajecte a partir dels usuaris que reserven prèviament el servei. Si no hi ha cap persona interessada, els vehicles no operen.

«El transport a demanda no és cap invent, des dels anys 90 que existeix», explica Àlex Gilabert, president de l'Associació Transports Girona (Asetrans). A comarques com la Selva, la Garrotxa i el Ripollès ja existeix aquest sistema, però només es pot reservar per telèfon. En canvi, ara la Generalitat ha impulsat aquest nou servei, que es pot reservar a través d'una aplicació mòbil. En el cas de la província de Girona, s'ha començat a aplicar al Pla de l'Estany i al Gironès. «La idea de la Generalitat, segons ens han transmès, és que aquest projecte es vagi fent a diferents comarques», afirma.