No obstant això, enfront d'aquestes condicions ambientals tan favorables, el departament del Cauca tenia una situació complicada a causa de l'assentament de grups guerrillers en aquest territori des de 1954. La forta presència de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN) i l'Exèrcit Popular d'Alliberament (EPL), sumada a la proliferació de cultius il·lícits del narcotràfic (coca, marihuana i rosella), han dificultat la inversió d'empreses privades. En aquest escenari va sorgir en 1999 en el municipi del Tambo el germen del que en 2002 es convertiria en l'Associació de Dones cafeïcultores del Cauca (AMUCC). Es tractava d'un petit grup de dones, afectades pel conflicte armat, que van demanar ajuda a Supracafé per a convertir-se en cafeïcultores i poder tirar endavant a les seves famílies, sumant-se al desenvolupament agrícola de la zona. El producte d'aquestes petites explotacions liderades per dones és un cafè ecològic d'alta qualitat i de comerç just, que es comercialitzada a través de Supracafé, una empresa espanyola que treballa des de fa més 20 anys amb aquest col·lectiu, assessorant i impulsant el seu desenvolupament sostenible i que ara s'erigeix com a amfitriona i impulsora del Projecte Utòpica Challenge.

Solucions contra la pobresa

En aquest primer repte, els estudiants del International MBA i Màster in Management MBA de IE Business School que vulguin participar hauran de realitzar un pla estratègic de màrqueting i comunicació que permeti incrementar el valor que actualment generen les famílies de l'Associació de Dones cafeïcultores del Cauca (AMUCC) de Supracafé. Els projectes tindran com a objectiu millorar els ingressos d'aquestes dones i hauran de tenir en compte tant les seves necessitats com els seus recursos i les possibilitats al seu abast, però també han de valorar l'impacte social i ambiental de la seva posada en marxa. Només els tres millors projectes presentats seran triats i implementats pels propis estudiants a la regió del Cauca.

La professora de IE Business School, María López Escorial, experta en el llançament de companyies i productes, i actualment especialitzada a desenvolupar solucions per a combatre la pobresa, tutelarà a aquests equips tant a Madrid com en el Cauca. El propòsit per a tots els que formen part d'aquest repte és demostrar i educar en com ser part de la solució per un planeta millor, protegint la naturalesa i la societat.

La primera edició d'aquest ambiciós projecte compta amb el suport de l'empresa Supracafé, Ibèria, Segurs El Corte Inglés, ICEX i Procolombia.