El Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya proposa que els sòls públics que les administracions tenen destinats a equipaments o a usos desfasats en el temps des de l’aprovació dels plans generals es destinin a habitatges de lloguer regulat. Aquest és un dels punts recollits en el document Parcs d’habitatges de lloguer a preus regulats: una necessitat urgent presentat pel secretari Salvador Guillermo. Per Guillermo, la idea és que es poguessin construir pisos d’uns 60-70 metres quadrats pensats per a dues persones de mitjana i amb un lloguer assequible d’entre 500 i 600 euros. A més, ha lamentat que el percentatge d’habitatge públic a Catalunya és «testimonial i trist» ja que es troba entre els més baixos d’Europa, amb un 1,6%.

En l’informe, el Consell Assessor d’Infraestructures recorda que en el Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge es preveu que 131.500 habitatges en els propers 15 anys es destinin a un preu de lloguer regulat per als sectors més desfavorits.

El pla recull que, en aquest període, a Catalunya es construeixin 880.000 noves llars, de les quals 315.000 restarien excloses del mercat i dintre aquest grup hi hauria els 131.500 pisos de protecció oficial.

Segons Guillermo, si es donés seguretat jurídica es podria tirar endavant «una part molt significativa» d’aquestes 131.500 llars en la propera dècada i mitja, especialment en zones d’alta demanda. El document del Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya creu que seria «convenient» estudiar la possibilitat d’atorgar concessions de domini públic o dret de superfície per a la construcció d’aquests habitatges sense que generi un pagament per l’ús del sòl.

Segons va afegir el secretari de l’entitat, podrien ser cessions temporals dels terrenys –també entre administracions locals i supramunicipals- i que un cop esgotada la concessió revertissin als propietaris (públics) del sòl, que posteriorment també podrien seguir explotant els habitatges. A banda, caldria la introducció d’una modificació en la legislació tributària perquè en aquests casos s’apliqués un IVA súper reduït pel seu caràcter social.