La Policia va detenir ahir a Bilbao la persona que apareix com a titular del telèfon mòbil amb el qual un comunicant anònim va trucar als serveis d'emergència per avisar en nom d'ETA de l'últim atemptat de la banda terrorista. L'arrestat va negar haver comprat el mòbil i va assegurar que li van robar la documentació amb la qual el telèfon va ser adquirit. Poques hores abans d'aquesta detenció, el conseller d'Interior basc, Javier Balza, va advertir que "hi ha diverses cèl·lules d'ETA en actiu", i mentre no siguin desmantellades i posades davant la Justícia la banda seguirà "causant molt dolor".

Dijous l'Ertzaintza i la Policia ja van interrogar el detingut sobre la seva relació amb el mòbil i va negar en tot moment haver participat en l'atemptat. De fet, va al·legar que li van robar la documentació i va ser amb aquesta amb la qual es va adquirir el telèfon. Una versió que no descarten els investigadors, malgrat que l'arrestat no va denunciar la sostracció de la seva documentació fins diversos dies després que es fes efectiva la compra del mòbil.

En aquests moments totes les possibilitats estan obertes, tant la versió del detingut sobre el robatori de la documentació, com la que l'arrestat tingui algun tipus de relació amb els autors de l'atemptat. El detingut, que respon a les inicials de J.M.M.G. i va rebutjar col·laborar amb la policia, va ser traslladat des de les dependències de Bilbao a Madrid, fins a la Comissaria General d'Informació, on roman en règim d'incomunicació.

Interrogat sobre els detalls de l'atemptat, Balza va confirmar el que ja va avançar el ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba: que el cotxe bomba va ser robat dimecres a la nit a la localitat guipuscoana de Zumaia, fet que demostra que els terroristes van muntar la bomba amb molta celeritat, tot i que encara no se sap on ho van fer. "Ara cal deixar que la investigació avanci per veure si la col·locació de la bomba en el cotxe es va realitzar a Guipúscoa o a Navarra", va apuntar.

En tot cas, la rapidesa amb la qual van actuar els terroristes després d'haver patit un cop policial només unes unes hores abans, demostra, segons el conseller basc d'Interior, que la banda encara té diverses estructures operatives que va anomenar, com si de terrorisme islamista es tractés "cèl·lules".

Protestes a les universitats

Per altra banda, el món universitari va sortir ahir al carrer per protestar amb el seu silenci per l'últim atemptat perpetrat per ETA a la Universitat de Navarra. Al centre pamplonès, centenars de persones es van concentrar per guardar cinc minuts de silenci en senyal de repulsa per l'atemptat. El rector del centre, Ángel Gómez, va assegurar que la tornada a la "normalitat" és la millor resposta a la barbàrie.