El vicesecretari de Comunicació del PP, Esteban González Pons, va considerar ahir, en relació amb les polèmiques declaracions polítiques de la Reina revelades per la periodista Pilar Urbano, que "la Família Reial no hauria de parlar", perquè tant el rei Joan Carles com la reina Sofía haurien de ser "com la bandera", que compleix "el seu paper en els actes oficials, però no fa declaracions". Hores després va rebutjar aprofundir en aquestes paraules per no "comprometre" el partit. Mentrestant, el Govern va eludir qualsevol mena de comentari més enllà de valorar la "tasca irreprotxable" de la Corona en els 30 anys de democràcia.

González Pons va assenyalar que la reina Sofía "ha dit el que pensen" moltes dones espanyoles "catòliques de la seva edat, 70 anys". "Si les declaracions haguessin estat en sentit contrari, no s'hagués format el mateix enrenou. Però és una dona de 70 anys i catòlica", va destacar González Pons, que va considerar que "tota la Família Reial ha de mantenir el principi de neutralitat" i que "la polèmica no hauria de plantejar-se sobre el que s'ha dit, sinó sobre si han de parlar o no".

Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, en ser preguntada per l'assumpte en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, va assenyalar que la "Constitució espanyola estableix de manera molt clara les funcions de la Corona i els Reis". "Cadascú en el paper que els correspon han exercit aquest mandat constitucional de manera irreprotxable", va asseverar la vicepresidenta, que va afegir que "la Reina d'Espanya és respectada i estimada dins i fora de les nostres fronteres, i ho és perquè durant aquests últims 30 anys ha desenvolupat la seva tasca de manera impecable".

Per la seva part, Pilar Urbano va reivindicar el seu dret a "dir la veritat i a mantenir" el que apareix en el seu darrer llibre, La Reina muy cerca, que dijous va sortir a la venda, així com que la Reina pugui tenir llibertat d'opinió.

"Jo defenso la llibertat d'opinió de la Reina i, en segon lloc, el meu dret a dir la veritat i a mantenir que el que la Reina ha dit és el que aquí es diu", va afirmar l'escriptora, que va atribuir la puntualització de la Casa Reial a un "excés de zel" dels "treballadors de la mateixa". La periodista va afegir que "la Reina no té cap relació" amb la reacció de la Casa Reial.