El secretari de Política Municipal del PSOE, Antonio Hernando, va exigir ahir al president del PP, Mariano Rajoy, que desautoritzi "oficialment" les declaracions del vicesecretari de Comunicació del seu partit, Esteban González Pons, sobre la Reina. El dirigent socialista es va preguntar què ha passat amb les paraules de González Pons quan va ser elegit per al càrrec que ara ocupa i en les quals el popular assegurava: "S'han acabat els portaveus de gallet fàcil"

Rajoy ha d'exigir a González Pons "menys frivolitat i més responsabilitat", segons Hernando, qui va destacar que "en les últimes tres setmanes el PP ha menyspreat l'Exèrcit, ha insultat el món financer i criticat la Monarquia". Segons el parer del secretari de Política Municipal del PSOE, ara, cada vegada que González Pons faci unes declaracions, "ens haurà d'aclarir si parla com a Esteban, com a González o com a Pons o si parla en nom del mateix Rajoy o del PP".

En una conferència de premsa celebrada a la seu del partit a Madrid, González Pons va manifestar divendres que el PP no es pronunciarà ni emetrà cap opinió sobre el llibre de la periodista Pilar Urbano amb declaracions de la Reina, a qui va transmetre el seu "respecte absolut". No obstant això, el mateix González Pons havia afirmat unes unes hores abans que la Família Reial ha de mantenir el "principi de neutralitat" i funcionar com "la bandera" espanyola, sense fer declaracions.

Per la seva part, el portaveu adjunt del PSC al Parlament, Joan Ferran, va recordar ahir a la Reina el "por qué no te callas?" que el seu marit, el rei Joan Carles, va dirigir al president de Veneçuela, Hugo Chávez, i va considerar que es tracta d'una "gran ordre per a quan algú fica la pota". En un apunt en el seu bloc, Ferran va opinar que la Reina Sofía "té dret a dir el que pensa", ja que, segons el seu parer, "la gent de sang blava també té dret a gaudir de la democràcia i de la llibertat d'expressió".

"Però, per la mateixa raó, nosaltres també podem arribar a pensar que és un bon moment per tornar a utilitzar l'aportació verbal més aconseguida per un Borbó els últims anys", va afirmar.

Noves crítiques

Finalment, l'exparlamentari andalús d'Izquierda Unida i coordinador de la Xarxa de Municipis per a la Tercera República, Antonio Romero, va qualificar ahir de "gran gravetat" els comentaris realitzats per la Reina sobre l'eutanàsia, els matrimonis homosexuals, entre d'altres.

Romero va explicar que "la Reina acaba d'entrar de ple en el debat polític". No obstant això, va apuntar que "la seva opinió i el seu desacord són legítims, però és molt conservadora, a més manté una línia de pensament molt de dretes, molt en la línia de la Casa Grega que va avalar a la dictadura dels coronels a Grècia".