El senador i portaveu adjunt d'UPN al Senat José Cruz Pérez Lapazarán ha decidit abandonar-lo i passar a formar part del partit que el PP refundarà a Navarra. La decisió de Pérez Lapazarán se suma així a la de nou regidors de les localitats navarreses de Burlada (cinc edils), Egüés (dos) i Villava (altres dos) que ja han manifestat que passaran al PP navarrès. Tots ells acompanyen l'exdiputat Jaime Ignacio del Burgo, el primer integrant d'UPN que va anunciar que es donava de baixa per ajudar a formar el nou PP navarrès.

Tots ells són polítics que ja formaven part del PP abans que l'any 1991 arribés a un acord amb UPN que els va portar a presentar llistes conjuntes i que, ara, una vegada trencat el pacte, tornen al PP. No obstant això, van insistir que aquests alts càrrecs votaran amb la formació que dirigeix Miguel Sanz en l'exercici dels llocs institucionals per als quals van ser elegits.

En aquest sentit, el secretari general d'UPN, Alberto Catalán, va criticar els càrrecs públics del seu partit que han donat a conèixer la seva decisió d'abandonar la formació regionalista i afiliar-se al PP sense entregar les seves actes, perquè d'aquesta forma s'"està potenciant el transfuguisme". "Els vots no són de les persones, sinó de la candidatura de la qual formaven part", i va assegurar que UPN procedirà a sol·licitar a aquests càrrecs les seves corresponents actes.

També es va referir a l'article d'opinió de Mariano Rajoy publicat ahir per Diario de Navarra, i va demanar al líder del PP "més lleialtat, menys paraules i més fets" perquè "el moviment es demostra caminant". A més, va afirmar que és "sorprenent que el mateix dia que el senyor Rajoy escriu aquest article es coneix que el PP ha admès que càrrecs públics que van concórrer a les eleccions en les llistes tancades d'UPN, s'afiliïn a la seva formació política sense necessitat de deixar l'acta, quan van concórrer a les eleccions per la candidatura tancada d'UPN".

En l'article, Rajoy va deixar clar que la refundació del partit a Navarra té "caràcter definitiu" i que "no es fa contra ningú, i encara menys contra UPN". És més, el líder dels populars afirma que des del seu partit estendran "sempre la mà" a aquesta formació navarresa .