Les denúncies presentades per dones que pateixen maltractament per part dels seus marits o exparelles segueixen augmentant, en el primer semestre d'aquest any han estat 71.022, i també les condemnes, que en els tres anys d'aplicació de la Llei Integral van ser 80.000, segons l'Observatori contra la violència de gènere. La presidenta d'aquest organisme, Inmaculada Moltalbán, va presentar ahir el balanç judicial de l'aplicació de la llei integral, que segons el seu parer ha permès una resposta judicial "més eficaç i ràpida" i una millor coordinació institucional i que ha generat confiança en les víctimes, que cada vegada denuncien més aquestes situacions.

L'Observatori també ha constatat l'increment progressiu de dones estrangeres que sol·liciten ordres de protecció, que ha passat d'un 30% en el tercer trimestre de 2005 al 36,9 per cent en el segon trimestre de 2008, fet pel qual va recomanar actuacions preventives per a aquestes víctimes "doblement desafavorides".

Montalbán va defensar l'eficàcia de la llei i va assenyalar que no es pot valorar pel nombre de dones assassinades per les seves parelles, perquè va recordar que set de cada 10 dones mortes no havien denunciat.

La presidenta va recordar la necessitat de perfeccionar els mecanismes de protecció de les víctimes i d'assegurar l'efectivitat de les ordres d'allunyament, a més de reforçar els jutjats exclusius de violència contra la dona.

Respecte el nombre de denúncies, el 2007 -primer any en el qual es va recollir aquesta dada en els butlletins judicials- se'n van presentar 126.293, mentre que en els sis primers mesos de 2008 van ser més de 71.000 (en el mateix període de 2007 se'n van comptabilitzar 61.066). El total de persones condemnades penalment durant els tres primers anys de funcionament dels jutjats de violència sobre la dona arriba a les 78.594.

Els jutjats exclusius van celebrar gairebé 60.000 judicis i el 79 per cent dels casos van acabar en condemnes; els jutjats penals, que veuen altres casos a més d'aquestes agressions, van dictar 55.446 sentències, el 56% condemnatòries; i les audiències provincials 581 sentències, i el 85 per cent van establir la condemna de l'acusat.

Per a la presidenta de l'Observatori aquestes dades posen de manifest que l'"activitat de recollida de proves de càrrec ha estat important", i que l'especialització ha permès donar una "major eficàcia a la resposta judicial".

A més, es van dictar en aquest període 112.081 ordres de protecció, de les quals es van acordar 83.968, a les quals cal sumar les 21.885 demanades en jutjats de guàrdia. Totes aquestes mesures es van adoptar en el termini de les 72 hores previstes per la llei, fet que tradueix en la millora de la resposta judicial.

Serveis de guàrdia

Respecte la coordinació amb les Forces de Seguretat de l'Estat, va recordar una enquesta realitzada als titulars dels jutjats de violència de gènere, en la qual el 80 per cent dels jutges van opinar que era bona. L'observatori estima necessari implantar serveis de guàrdia als jutjats de violència de gèneres de les grans poblacions, com Madrid, Sevilla i Barcelona.