He tingut oportunitat d'escoltar la controvèrsia sobre si Obama és negre, és «de color», o, senzillament, és mestís... Gairebé com qualsevol altre humà, en tot cas. Però no hi ha dubte, en tot cas, que els del seu color mai havien arribat a ocupar la Casa Blanca i el Despatx Oval i mai abans han estat al capdavant del país amb més recursos i major poder.

Obama ja és president electe, encara que hauran de passar més de dos mesos encara perquè exerceixi en plenitud. De moment, només inspira confiança i l'esperança que les coses canviaran a millor al seu país i en el món. Perquè aquesta és una altra «atribució delegada» o complementària del president dels Estats Units; que el «nou emperador» ha estat acollit amb major o menor esperança i satisfacció pels líders de tot el món.

En el cas d´Espanya, no hi ha dubte que al palau de la Moncloa es confiava que el resultat de les eleccions nord-americanes fos el que finalment ha estat. S'espera molt d´Obama i que comenci a canviar les coses, i s'espera molt més que es retiri una administració que per a molts espanyols ha estat notòriament nefasta.

Des del Govern espanyol, Zapatero va enviar al president electe la seva felicitació i el desig d'una relació efectiva, oferint-se com a amic i aliat. Zapatero confia poder felicitar en persona el president electe dels Estats Units, i, sobretot, té la confiança d'arribar a un tipus de relació i d'entesa que no va ser possible amb George Bush, per dos episodis que han marcat la relació diplomàtica entre Espanya i els Estats Units els últims cinc anys: La retirada de tropes espanyoles de l'Iraq envaït, i l'episodi en el qual el president Zapatero no es va aixecar al pas de la bandera nord-americana en la desfilada militar del 12 d'octubre a Madrid.

Una zona de l'oposició ha recordat aquests dos fets com a representatius d'un antiamericanisme i d'una hostilitat que Zapatero nega sistemàticament. Espanya confia, per tot això, que s´iniciï una nova fase i una etapa més feliç en les relacions Madrid-Washington. Es confia fins i tot en un gir radical en aquesta relació, després d'aquesta oferta