El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, va rebutjar ahir disculpar-se per fer broma dijous sobre el fet que Barack Obama és «jove, guapo i està bronzejat», i va afegir que també és «alt», tot afegint que «què més es pot demanar?». Berlusconi va afirmar, en finalitzar la cimera informal de caps d'Estat i de Govern de la UE que es va celebrar ahir a Brussel·les, que si dijous no va dir el mateix del president rus, Dmitri Medvédev, ni del primer ministre, Vladimir Putin, amb els quals es va reunir a Moscou, és perquè ells «no són altíssims... són alts com jo», en una broma sobre la seva baixa estatura.

Així mateix, va afegir que l'esquerra està fascinada amb Obama, i que ell està disposat a oferir-li la seva ajuda tan aviat com sigui possible. Ahir, Berlusconi va provocar la polèmica dient que tots aquells que han criticat els seus qualificatius cap el presdient electe dels EUA haurien d'estar en «una llista d'imbècils». Després, preguntat per un periodista si no pensava disculpar-se per dirigir qualificatius insultants a Obama, Berlusconi va dir: «Demanar perdó? Demana perdó tu a Itàlia», tot afegint que ell hauria d'estar inclòs en la llista d'imbècils, es va aixecar i va concloure la roda de premsa.

En un altre ordre de coses, l´Aliança per a la Protecció del Clima, liderada per l'exvicepresident dels Estats Units i Premi Nobel de la Pau 2007, Al Gore, va instar ahir el Govern del president electe dels Estats Units a concentrar-se en l'eficiència energètica i la renovació de les fonts i a crear una xarxa de subministrament pròpia al país.

El grup fundat per Gore va llançar una campanya per impulsar inversions immediates en tres àrees energètiques, el manteniment de les quals ajudarà a complir el desafiament que l'ecologista va plantejar anteriorment i que consisteix que els Estats Units produeixin el 100% de l'energia que utilitzen.

«Oportunitat històrica»

Després de la victòria electoral d'Obama en les eleccions de dimarts, l'agrupació de Gore va deixar caure la pregunta «i ara què?» en els principals mitjans de comunicació. «La nostra nació va fer història», destaca un dels vídeos, afegint que «tenim una oportunitat històrica per impulsar la nostra economia».