Dos militars espanyols han mort i altres quatre han resultat ferits, un d'ells de gravetat, en un atemptat perpetrat avui amb una furgoneta carregada d'explosius i conduïda per un suïcida a uns vuitanta quilòmetres al sud d'Herat, a l'Afganistan. Segons que ha informat en una breu declaració institucional la ministra de Defensa, Carme Chacón, les víctimes de l'atemptat pertanyien a la Brigada d'Infanteria Lleugera Aerotransportable, amb seu a Figueirido (Pontevedra), i portaven destacats a Herat des de fa diversos mesos.

Els dos militars morts són el cap primer Rubén Alonso Ríos, de 30 anys, casat i natural de Vigo (Pontevedra), i el brigada Juan Andrés Suárez García, de 41 anys i natural de Mieres (Astúries). El ferit greu és el cap primer José Antonio Cures García, de 27 anys i natural de Lió (França), que ha estat intervingut quirúrgicament a l'hospital Roli-2 de la Base de Suport Avançat d'Herat. Els ferits lleus són el capità Enrique Dopico Rodríguez (de 34 anys i natural de Betanzos, A Corunya), el sergent primer Gonzalo Miguélez Diéguez (de 40 anys i nascut a la localitat de pontevedra de Golada) i el cap Alberto Cao Pérez (de 29 anys i natural de Ponferrada, Lleó).

L'atac es va produir al voltant de les nou del matí -hora espanyola- prop de la localitat de Shindand, quan un suïcida que conduïa una furgoneta blanca, marca Toyota, carregada amb explosius es va llançar sobre un comboi compost per dotze camions afganesos, sis blindats espanyols, un vehicle de recuperació i dos dels equips nord-americans de suport a les forces afganeses. La furgoneta va impactar contra l'últim dels blindats que formava part del comboi i en el que viatjaven els militars espanyols, segons que ha informat el Ministeri de Defensa en un comunicat.

Els militars -que l'octubre passat havien rellevat a membres de la Brigada Paracaigudista- formaven part d'un equip de formació i ensinistrament de l'exèrcit afganès, amb base a «Camp Stone», al sud d'Herat, que, des d'ahird estaven en una missió en Farah.

Els dos militars han mort a l'acte i els ferits han estat traslladats a l'hospital de la base d'Herat. Fonts militars pròximes a la investigació han assenyalat que la quantitat d'explosiu utilitzat en l'atemptat podria haver destrossat un carro de combat i han precisat que, encara que la investigació està oberta, la potència es pot deduir per «el radi de dispersió» de les restes de la furgoneta i pels «escassos restes» que han quedat d'aquest vehicle. A més, s'està treballant en la identificació del terrorista suïcida, algunes de les restes del qual s'han trobat a 150 metres del lloc de l'explosió.