10 de novembre de 2008
10.11.2008
Investigació

Detinguda a Alemanya una assessora del president de Ruanda, cridada a un interrogatori a França

10.11.2008 | 11:04

La policia alemanya va detenir ahir una ajudant del president de Ruanda, Paul Kagame, la presència de la qual va ser requerida a França per preguntar-li sobre la mort de l'expresident Juvenal Habyarimana, que va desembocar en el genocidi de 1994, segons ha revelat un portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers d'Alemanya.

La policia federal va arrestar Rose Kabuye, directora general de protocol d'Estat ruandès, a l'aeroport de Frankfurt i amb una ordre d'arrest internacional. El portaveu ministerial ha confirmat "que ha estat detinguda" i que "les autoritats alemanyes de justícia seran responsables de fer el següent pas", tot i que no ha donat més detalls.

Fa dos anys, el 2006, França va emetre ordres d'arrest per a nou col·laboradors de Kagame, inclosa Kabuye, en relació amb l'incident aeri de 1994 en què va morir el president ruandès Habyarimana.

L'avió del líder hutu va rebre l'impacte d'un míssil i la seva mort va desencadenar el genocidi d'uns 800.000 tutsis i hutus moderats. En aquella època, Kagame era el líder del Front Patriota de Ruanda, que després va derrotar les milícies governamentals de Habyarimana i va acabar amb el genocidi.

Segons la llei francesa, no es pot emetre una ordre d'arrest contra Kagame perquè els caps d'Estat en el càrrec tenen immunitat. Tot i que el país africà va ser colònia belga fins a la seva independència el 1962, França va mantenir llaços pròxims amb la nació francòfona entre 1975 i 1994, proporcionant-li suport financer i militar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema