L'exhumació de la fossa comuna de la localitat de Calañas, a Huelva, va possibilitar ahir la troballa de diversos objectes que van poder pertànyer als afusellats enterrats a la mateixa, com monedes, botons i fins i tot vidres d'ulleres, així com projectils que poden determinar l'arma de l'afusellament.

El vicepresident de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH), Santiago Macías, va assenyalar que el fet de trobar efectes personals en les fosses comunes és quelcom comú en funció de la duresa dels material amb els quals aquests estiguin fets. Així mateix, va explicar que encara no s'ha trobat la montura de les ulleres dels vidres trobats, si bé això pot deure's que en el 1942 o 1943 una família de represaliat va recuperar les restes d'un dels allà enterrats, per la qual cosa potser altres objectes es van extraviar.

D'altra banda, Macías va informar que a la primera de les fosses localitzades no han aparegut més cossos a banda dels tres ja trobats, encara que els arqueòlegs sospiten que podrien trobar-se fins a cinc cossos, mentre que en la segona esperen trobar les restes de sis persones. Al llarg de tot el dia van desplaçar-se a les tasques d'exhumació nombrosos veïns i familiars de represaliats, entre ells un agent de la Guàrdia Civil retirat que pertanyia a la CNT. A més, a la zona ha estat treballant un equip de televisió alemanya, l'ARD, que prepara un documental sobre l'exhumació en relació amb el sumari obert pel jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, per jutjar els crims de la dictadura.