L´equip del president electe dels Estats Units, Barack Obama, està preparant una sèrie de mesures per avançar el tancament del centre de detenció de Guantánamo (Cuba), tal com va anunciar durant la campanya, segons revelava ahir la publicació The Huffington Post.

Tant el candidat republicà, John McCain, com Obama van prometre, durant la campanya presidencial, tancar la presó, però la qüestió és què fer amb els 255 detinguts, aproximadament, que hi ha en les seves cel·les.

McCain va proposar traslladar els processos judicials a la base militar de Fort Leavenworth, a Kansas, mentre que Obama considera injustes les regles especials adoptades pels militars i vol que els judicis tinguin lloc en corts federals o en la jurisdicció militar ordinària.

La proposta que estaria preparant l´equip d´Obama, segons la informació de The Huffington Post, inclou el trasllat de «dotzenes, si no centenars», de presos considerats per l´Administració Bush sospitosos de terrorisme perquè siguin jutjats per tribunals penals ordinaris als Estats Units.

Així mateix, un nombre indeterminat de presos serien posats en llibertat i, en teoria, tornats als seus països d´origen -cosa que, en molts casos, suposaria posar en perill la seva vida o exposar-los a tortures- o a països disposats a acollir-los.

Un tercer grup de detinguts «podria ser portat davant un nou tribunal especial dissenyat per atendre els casos més sensibles relacionats amb la seguretat naconal», segons van explicar alguns assessors i membres del Partit Demòcrata que participen en l´elaboració del pla, «encara preliminar».