Sèrbia, que aspira a convertir-se aviat en candidat d'adhesió a la Unió Euroea (UE), va intensificar ahir la seva recerca del pròfug exlíder militar serbobosnià Ratko Mladic, amb forces especials en el sud-est de Belgrad.

La batuda va ser efectuada a la zona de Valjevo, a uns 90 quilòmetres de la capital sèrbia, per ordre de la fiscalia especial sèrbia de crims de guerra.

El portaveu de la Fiscalia, Bruno Vekaric, va confirmar que l'operació de Valjevo és "part d'una acció global" per localitzar i capturar Mladic i també Goran Hadzic, un exlíder dels serbis de Croàcia, encara que no va donar més detalls sobre això.

Mladic i Hadzic són els dos últims acusats pel Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia que encara s'amaguen de la Justícia internacional.

Fonts del Ministeri de l'Interior van indicar ahir que també s'investiga suposats membres d'una xarxa de suport logístic i financer a Mladic.

Segons els mitjans de comunicació serbis, no s'exclou que en els pròxims dies es produeixin altres noves operacions similars.

Unitats especials de la policia van registrar les instal·lacions de la fàbrica de finestres Vujic, als afores de Valjevo. Mig centenar de gendarmes van arribar en vehicles oficials cap a les 10.00 hores a la fàbrica per al seu registre, encara que els treballadors van poder continuar el seu treball.

Els agents van abandonar la fàbrica sis hores més tard, sense que fins ahir a la nit hi hagués més informacions oficials sobre els resultats. També van ser registrades les cases dels germans Vidoje i Vlajko Vujic, situades als voltants de la planta que ostenta el nom d'aquesta família.

Membres de la família van assegurar que el registre va ser detallat "des del terra fins al sostre, van mirar tots els papers, incloses les fotografies familiars".