Estava citat ahir a les 11 del matí a l'Audiència Nacional però, com era d'esperar, no es va presentar. L'expres etarra Iñaki de Juana Chaos està en crida i cerca en virtut de l'ordre internacional que ahir va dictar el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco després que no es personés al requeriment del tribunal per declarar com a presumpte autor d'un possible delicte d'enaltiment del terrorisme. A més, el jutge va decretar per a De Juana presó incondicional sense fiança i va assenyalar que la Interpol creu que podria estar ocult "entre Irlanda i Irlanda del Nord" usant una identitat falsa. El Govern, a través del ministre de Justícia, Mariano Fernández Berjemo, i del titular d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va assegurar que posaran l'etarra davant els tribunals perquè "ningú està exempt" de l'acció de la Justícia.

De Juana ha fet cas omís a les reiterades citacions que el jutge Eloy Velasco li ha enviat, tant a la seva adreça de correu electrònic, com a tres domicilis diferents. Les citacions van ser enviades la casa que l'etarra té a Sant Sebastià, a la seva direcció a Dublín i a Kevin R. Winters & Co., el bufet d'advocats de Belfast que diu representar-lo -però que no forma part del procés- i que ja va informar el magistrat divendres passat que De Juana no es presentaria. L'expres també es va negar a presentar-se a través d'un correu electrònic.

El jutge Velasco decreta per a l'etarra presó provisional com a presumpte autor d'un delicte d'enaltiment del terrorisme en el qual inclou "actes de cooperació necessària i justificació pública d'actes terroristes propis i aliens que al seu torn humilien i intensifiquen el dolor de les víctimes" penat amb fins a dos anys de presó.

De Juana Chaos nega ser l'autor de la carta llegida durant l'homenatge en el seu honor celebrat a la seva sortida de presó, el passat 2 d'agost, pel contingut de la qual l'Audiència Nacional l'ha imputat segons defensa el bufet Kevin R. Winters & C.