Les organitzacions criminals que operen sobretot a la part sud d'Itàlia, conegudes com la màfia, han esdevingut la primera empresa del país en volum de negoci. Amb una facturació estimada de 130.000 milions d'euros l'any i uns beneficis nets que assoleixen els 70.000 milions, segons un informe que va presentar ahir l'associació d'empreses italianes Confesercenti, els negocis de la màfia suposen així el 6% del producte interior brut (PIB) del país, segons l'esmentat document. A més de l'astronòmica facturació, Confesercenti va denunciar com els negocis il·legals que té entre mans el crim organitzat, com ara la usura, afecten els ingressos de 180.000 comerciants nacionals.

La màfia, a més, controla les activitats decididament il·legals com ara el tràfic de drogues, de persones i de residus tòxics; i també s'infiltra en importants segments del comerç: els escorxadors, la venda de peix, la restauració, el sector turístic i de la construcció, els forns del pa i fins i tot en els negocis de pompes fúnebres.

De la mateixa manera que el sistema empresarial de cada país, les quatre grans màfies italianes -la 'Ndranghetta calabresa, la Camorra de la regió de la Campània, Cosa Nostra, la històrica màfia siciliana, i la Sacra Corona Unita de l'Apulia-, "se subdivideixen en petites i mitjanes empreses, autònomes entre elles, però amb un mateix model jeràrquic", segons resa l'informe.

L'estudi explica, per exemple, que a la província de Nàpols, en el sud, s'han localitzat milers de forns de pa il·legals i que són aquests els que més venen, tot i oferir els seus productes més cars que la resta de negocis. També s'ha calculat que les infiltracions mafioses en la venda del peix, excloent la pesca il·legal, arriben als 2.000 milions de facturació.