El jubilat austríac Josef Fritzl, conegut com el "carceller d'Amstetten" per haver tancat i violat la seva pròpia filla durant gairebé un quart de segle, serà acusat d'assassinat d'un dels set fills-néts nascuts al calabós de casa seva. Segons l'acusació de la Fiscalia de Sankt Pölten, a l'estat federat de la Baixa Àustria, el tècnic electricista de 73 anys s'enfronta a una cadena perpètua si és considerat culpable d'haver causat deliberadament l'any 1996 la mort d'un dels nens nascuts com a fruit de les contínues violacions. A més, l'acusació ha inclòs els càrrecs d'esclavitud, violació, reclusió, coacció i incest, de manera que sembla garantit que Fritzl passarà la resta dels seus dies a la presó.

Segons el sistema legal austríac, les penes de diferents delictes comesos no s'acumulen, i la sentència final es basarà en el fet de major gravetat, en aquest cas, el d'assassinat. A més d'exigir la pena pertinent per la gravetat dels delictes comesos, la Fiscalia ha sol·licitat l'ingrés de Fritzl en un centre psiquiàtric de reclusió de delinqüents anormals.

El mes passat, un informe psiquiàtric va definir l'acusat, que està empresonat des d'abril passat, com a "lúcid" per enfrontar-se a un judici amb jurat, encara que considera que Fritzl pateix una degeneració psíquica i emocional greu. El judici d'aquest espectacular cas, que va commocionar el món després de sortir a la llum l'abril passat, se celebrarà probablement el març de l'any vinent.

Segons la Fiscalia, l'acusat, ?"malgrat tenir coneixement de la situació de perill per a la vida del nadó, va ometre ?premeditadament disposar la necessària ajuda de ?tercers". Aquesta acusació es basa en un informe pericial que va ?concloure que el nen, bessó d'un altre, hauria sobreviscut si hagués rebut l'atenció mèdica pertinent. El peritatge es va basar en les ?declaracions de la filla de Fritzl i mare del nen, Elisabeth, d'avui 42 anys, que va assegurar que tot just néixer el nadó, es va ?adonar que "alguna cosa no anava bé".

La dona va detallar que el seu pare, i a la vegada pare de la criatura, no va reaccionar davant dels evidents problemes de salut del petit, que unes 72 hores després del part va morir i va ser incinerat a la caldera de la casa per Fritzl. La versió del "carceller d'Amstetten" és que ell no va assistir al part, que no va visitar la seva filla al soterrani immediatament després del naixement i que no es va assabentar que havien nascut bessons fins que el nen ja estava mort i la seva filla li va lliurar el cadàver.

A més, el plec de càrrecs inclou el d'esclavitud, en indicar que Elisabeth va estar sotmesa a un "estat similar a l'esclavitud" entre el 29 d'agost de 1984 i el 26 d'abril de 2008, quan va ser alliberada. La Fiscalia assenyala que Fritzl "va segrestar i va tancar" la seva filla, a qui va exigir els seus "serveis sexuals" i la va tractar com si fos "propietat" seva. Els càrrecs no només es refereixen als abusos contra Elisabeth, sinó també contra tres dels fills, als quals va mantenir ocults al soterrani de casa seva, mentre que els altres tres van ser educats en el si de la família com si fossin els seus néts.

El cas es va destapar l'abril, quan Kerstin, de 19 anys, la ?primogènita d'Elisabeth, va caure malalta. Davant l'estranya ?malaltia de la jove, els metges van insistir a contactar amb la mare, i així va ser com es va descobrir tot.