L'ambaixador d'Espanya a Sud-àfrica, Pablo Benavides, ha dit a Efe que la monja, que complirà 64 anys dimecres que ve i té "un increïble estat d'ànim", arribarà a Espanya demà al matí, acompanyada per una altra religiosa que estava amb ella al Congo, Urbana Sánchez, i la superiora de l'ordre Religioses de Sant Josep de Girona, Carmen García.

Després de ser ferida el passat 28 d'octubre a la localitat de Rutshuru, al nord de la província oriental congolesa de Kivu Nord -on rebels tutsis i soldats del Govern combaten des d'agost passat-, a López Vivar li van ser amputades les dues cames en una operació d'urgència.

Va ser evacuada des de l'aeroport de Goma, la capital de Kivu Nord, a Sud-àfrica el passat 30 d'octubre i, en Johannesburg, va ser ingressada al Hopital Milpark, on la van atendre per evitar noves amputacions i millorar el seu estat general, que era molt delicat a la seva arribada.

En les últimes dues setmanes, la religiosa "ha experimentat un progrés excel·lent i actualment pot moure's en cadira de rodes, pel que està preparada per ser traslladada a un hospital a Espanya per a la seva rehabilitació", segons un part del metge que l'ha atès, Paul G. Williams.

López Vivar va néixer a la localitat de Tabar, a uns 34 quilòmetres de Burgos, i a Espanya va desenvolupar la seva labor a Barcelona i Madrid, on va cursar la diplomatura d'Infermeria.

Posteriorment va estar durant un temps a Guinea Equatorial, abans de desplaçar-se de forma voluntària al Congo, on ha viscut catorze anys i, si pot, tornarà, perquè és la seva vocació, segons la germana Hermenegilda Santamaría, la seva companya a l'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona.

L'Organització Col·legial d'Infermeria d'Espanya va decidir el passat 30 d'octubre concedir a la missionera la Comenda al Mèrit Professional, després de ser ferida en el conflicte congolès.

A l'Àfrica, l'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona, format per unes 400 monges, té presència a la República Democràtica del Congo, al Camerun, a Rwanda i a Guinea Equatorial.

A Amèrica aquest institut compta amb seus a Colòmbia, Veneçuela, Perú, Mèxic, l'Equador i l'Argentina, mentre que, a Europa, desenvolupa la seva labor a Espanya, Itàlia i França.