El president espanyol hi va ocupant una de les dues cadires que pertocaven a Nicolas Sarkozy com a president francès i com a president de torn de la UE, i ja ha apuntat que apostarà per introduir més controls i regulació al sistema per evitar una nova crisi com l'actual. L'executiu espanyol vol que la seva presència a Washington no sigui una excepció i que l'Estat sigui a les pròximes reunions.

La cimera de Washington coincideix amb la publicació de les últimes previsions de l'OCDE, que estima que la zona euro, els Estats Units i Japó entraran en recessió al 2009. De fet, l'economia espanyola ha retrocedit per primera vegada en quinze anys al tercer trimestre del 2008, en què segons l'INE ha registrat un creixement negatiu de dues dècimes.

La cimera de Washington començarà aquest mateix divendres amb un sopar ofert pel president sortint dels Estats Units, George W. Bush a La Casa Blanca. Abans, però, Zapatero presidirà el Consell de Ministres a La Moncloa.

A més del president, la delegació espanyola estarà formada pel vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, el secretari d'Estat d'Economia, David Vegara, i el director de l'oficina econòmica de La Moncloa, Javier Vallés.

Zapatero va aconseguir el seient a la cimera gràcies a una forta ofensiva diplomàtica amb què va obtenir el suport del president francès, Nicolas Sarkozy, i de diversos representants internacionals, inclosa la UE. De fet, el president hi assisteix ocupant una de les dues cadires que pertoquen a Sarkozy, que ostenta la presidència francesa i la de la UE.

El president espanyol, que ha preparat la cimera amb els agents socials, la banca i el líder de l'oposició, Mariano Rajoy, ja ha avançat que apostarà per enfortir els controls i la regulació del sistema financer internacional. En la seva última compareixença al Senat va apuntar que segons el seu criteri són les polítiques neoliberals les que han provocat la crisi actual.

Un criteri que no comparteix el president nord-americà, George Bush, que dijous va defensar l'actual sistema i va afirmar que 'la crisi no és un fracàs del sistema de lliure mercat', i 'la resposta no és provar de reinventar el sistema'.