Les famílies d'Izquierda Unida no han aconseguit consensuar en la primera jornada de la IX Assemblea de la federació el nom del seu futur coordinador general, i si les converses de matinada no fructifiquen, el conclave es tancarà avui sense un substitut de Gaspar Llamazares.

La solució d'una direcció col·legiada va estar ahir present durant tot el dia en boca dels representants de les diverses corrents. En les seves declaracions públiques, molts d'ells van assegurar que no seria un drama que això ocorregués, però gran part dels 800 delegats que han acudit a la localitat madrilenya de Rivas Vaciamadrid han reconegut en les seves converses sense micròfons pel mig que el missatge que es donaria a la societat no és res aconsellable per a IU.

Des de primera hora van estar estudiant-se els tres noms amb més possibilitats d'optar al càrrec de coordinador general: Inés Sábanés, del sector llamazarista; Cayo Lara, auspiciat pel PCE; i Joan Josep Nuet, cap de la denominada Tercera Via o Nacional II (per estar recolzada per les federacions de Madrid, Aragó i Catalunya).

Un quart nom que ha sonat els últims dies, el del diputat del Parlament andalús Juan Manuel Sánchez Gordillo, ha estat pràcticament descartat per totes les famílies, i ell mateix ha manifestat el seu desig que no hi hagi un coordinador general, sinó una direcció col·legiada.

Aquesta opció no es veu amb mals ulls per part del PCE, encara que els seus dirigents precisen que això podria decidir-se de manera provisional perquè d'aquí a un mes, quan les federacions d'IU elegeixin al 50 per cent del Consell Polític (l'altra meitat s'elegeix aquest cap de setmana) es dilucidi finalment qui serà el substitut de Gaspar Llamazares com a coordinador general. Un substitut o substituta que, en qualsevol cas, ?tindrà menys poder que fins ara, com s'ha encarregat de recordar el president del PCE, Felipe Alcaraz.

El candidat dels comunistes, Cayo Lara, segueix confiant en el consens per elegir un coordinador que els representi a tots. Per la seva banda, Sabanés va assegurar estar disposada a retirar la seva ?candidatura si hi ha acord per elegir algú no alineat amb cap de les tres corrents. Dacord amb aquesta tesi, el sector llamazarista ha proposat com a candidat de consens al dirigent murcià José A. Pujante.