El Govern iraquià va aprovar ahir un pacte de seguretat amb els Estats Units, que estableix la retirada obligatòria de l'Exèrcit nord-americà del territori abans de 2012, segons va anunciar el ministre d'Afers Estrangers de l'Iraq, Hoshyar Zebari. Aquest acord garanteix la sobirania territorial de l'Iraq a partir de 2009 i estableix que Estats Units no utilitzarà el sòl iraquià com a base d'operacions per atacar un tercer país. D'altra banda, determina que "qualsevol membre de les tropes de la coalició que infringeixi la llei respondrà davant la Justícia", i se sotmetrà al veredicte dels tribunals iraquians, segons el portaveu del Govern del país, Ali Al Dabagh.

Tot i que encara ha de ser ratificat pel Parlament iraquià, l'acord entre els Estats Units i l'Iraq aprovat ahir pel Consell de Ministres, obliga al començament del procés de retirada de tropes nord-americanes "de totes les ciutats i pobles iraquians" a partir del 30 de juny de 2009, segons el portaveu del Govern Ali al-Dabbagh en declaracions a CNN. Dels 28 ministres que van assistir al debat, 27 van votar a favor de l'acord, i un es va abstenir, segons que va informar Zebari. El projecte, després d'haver estat aprovat, s'enviarà al Parlament, on se sotmetrà a una altra votació. Respecte al resultat d'aquesta segona selecció "hi ha un gran optimisme", tal com va reconèixer el ministre d'Indústria, Fawzi Hariri.

Actualment hi ha a l'Iraq 150.000 soldats nord-americans, que hauran d'anar retirant-se de manera progressiva. Per la seva banda, el Govern britànic, que té desplegats 4.100 soldats a l'Iraq, espera que l'acord entre Washington i Bagdad pugui convertir-se en un punt de partida per al seu propi acord bilateral, segons informacions de la BBC.