El líder rebel congolès Laurent Nkunda es va comprometre ahir a respectar l'alto el foc i a donar suport al procés de pau que iniciarà l'ONU després dels enfrontaments que han deixat 250.000 desplaçats a l'est de la República Democràtica del Congo (RDC).

L'enviat especial de l'ONU, el nigerià Olusegun Obasanjo, i Nkunda es van reunir ahir al matí a la ciutat congolesa de Jomba, pròxima a la frontera amb Uganda i Rwanda, després de més de dos mesos d'enfrontaments continuats entre l'exèrcit de la RDC i les forces rebels del Congrés Nacional per a la Defensa del Poble (CNDP).

Segons Nkunda, a més de respectar un alto el foc i donar suport al procés de pau iniciat per l'ONU, els rebels permetran la formació d'un "corredor humanitari" per fer arribar l'ajuda humanitària a la població congolesa que ha patit un conflicte que ha arresat l'est de la RDC des de 1998. "Recolzem la missió (d'Obasanjo) i complirem amb la nostra part perquè puguem aconseguir la pau", va declarar Nkunda a la premsa poc després que acabés la reunió. Malgrat que Nkunda va acceptar donar suport a la iniciativa de Nacions Unides de començar un nou procés de pau, va dir que el seu rival polític, el president de la RDC, Joseph Kabila, també hauria de respectar el cessament de les hostilitats.

Per la seva banda, Obasanjo va declarar que la seva entrevista amb Nkunda va anar "molt bé" i que el líder rebel "vol mantenir l'alto el foc", però que això "és una cosa que han de respectar les dues parts". "L'alto el foc és com ballar un tango: no es pot fer a soles", va subratllar.

Les converses mantingudes ahir entre Obasanjo i Nkunda són d'especial importància, ja que cap dels ministres d'Exteriors ni els enviats especials de la UE es van aconseguir entrevistar amb el líder rebel en la seva visita a la RDC.

Obasanjo ha conversat als últims dies amb el president de la RDC, Joseph Kabila, i amb el d'Angola, José Eduardo dos Santos, per informar-los del decidit en la recent Cimera de Nairobi, promoguda per l'ONU i la Unió Africana, per abordar el conflicte del Congo.

Els enfrontaments no cessen

Mentrestant, els combats es van reprendre ahir al matí a la regió de Rutshuru entre forces governamentals i rebels a Ndeko, localitat situada molt a prop on patrullen tropes de la ONU per a la RDC.

El començament de l'actual conflicte al Congo es remunta a 1998, quan els rebels banyamulenges, tutsis d'origen rwandès, es van aixecar contra del govern de Laurent Kabila, qui havia arribat al poder a mitjan 1997, recolzat pels mateixos tutsis.