El congrés del Partit Socialista francès (PS), que va finalitzar ahir

dividit i sense resoldre la successió del seu primer secretari François Hollande, va deixar el vot en mans els seus militants que optaran dijous que ve entre dues favorites, Ségolène Royal, Martine Aubry, i un tercer en discòrdia, BenoÓt Hamon.

El fracàs d'aquest congrés que havia començat a Reims divendres passat, va quedar en evidència amb el fet que Hollande renunciés al seu discurs de clausura, que per a ell havia de ser també de comiat després d'onze anys al capdavant de la formació. "No ha guanyat ningú però s'ha perdut molt en la recerca d'una majoria", havia admès l'encara primer secretari després de constatar que en les negociacions que es van portar a terme la matinada passada no es va aconseguir una majoria per aliances entre les quatre mocions que competien per fer-se amb les regnes del PS.

La moció de Ségolène Royal, havia estat la que va acabar en primera posició en el vot dels militants el passat dia 6 amb un 29% dels sufragis, va confirmar ahir que concorrerà a succeir Hollande, la seva exparella, amb el qual manté des de la separació de tots dos el 2007 una confrontació també en el pla polític. L'excandidata socialista a la presidència francesa l'any passat i presidenta de la regió Poitou-Charentes, va lamentar que "no s'ha aprofitat la mà estesa" que havia ofert als caps de les altres tres mocions.

L'alcalde de París, Bertrand Delanoë, va fer saber ahir que renunciaria a concórrer pel lloc de primer secretari malgrat haver liderat una de les quatre mocions sotmeses als militants el passat dia 6 perquè "no cal afegir divisió a la divisió".

Delanoë, que havia intentat constituir un front comú amb Aubry, finalment va optar per no donar consigna de vot al·legant que no volia posar més llenya al foc del que va qualificar de "guerra de caps", després de declarar-se "trist i decebut".

Royal, que va manifestar que "hagués estat millor" sortir del congrés "reunits", va llançar dards contra Aubry i contra Hamon al recordar que "els militants ja havien votat una vegada", en referència que ella havia estat elegida cap. "M'hagués agradat que els altres membres de les altres mocions haguessin fet com Hilary Clinton amb Barack Obama i s'haguessin retirat de la carrera", va argumentar, abans d'afegir que si surt elegida primera secretària, la seva primera iniciativa serà organitzar "un fòrum global", per discutir sobre la crisi en paral·lel al G-20, amb "els que mai tenen la paraula".

L'eurodiputat Hamon, que havia arribat a Reims amb un suport del 18% dels militants i al qual s'identifica amb l'ala més esquerrana del PS, va intentar presentar-se com el candidat de la renovació que portaria al capdavant de la direcció a una nova generació.