El president espanyol, que ha recordat que 'Txeroki' podria ser l'autor directe de l'assassinat dels dos guàrdies civils a Capbreton (França), ha felicitat tan la Guàrdia Civil com les autoritats Franceses com el president Nicolas Sarkozy, i ha assegurat que amb la detenció del cap militar d'ETA s'han 'salvat vides'.

Zapatero ha fet aquestes manifestacions des de La Moncloa després de rebre informació de l'operació de mà del ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, amb qui s'ha reunit abans de comparèixer. El president espanyol ha afirmat que ETA ha rebut un 'cop dur' perquè 'ha caigut qui en els últims anys ha estat el seu màxim dirigent operatiu', Txeroki, que 'té un historial operatiu i en els últims temps un perfil extraordinàriament danyí'. Segons Zapatero, la seva detenció és un 'avenç important' que ETA patirà de forma 'molt contundent'.

Zapatero ha volgut recordar que tot i que ETA 'avui és més dèbil' que fa 48 hores, la banda 'no ha perdut capacitat d'atemptar contra tots els ciutadans i de causar dolor'. En aquest punt, ha destacat que la detenció és fruit del 'treball exemplar i constant, i de l'entrega permanent dels aparells de seguretat de l'Estat' en la lluita contra el terrorisme. La societat i els terroristes, ha afirmat, 'han de saber que l'Estat no descansarà ni un sol minut en la persecució de qualsevol membre d'ETA o de qualsevol que doni suport a les accions violentes'. 'No pararem', ha sentenciat.

L'Estat ha lluitat contra ETA abans, durant i després de la treva

Quan ha estat preguntat sobre els efectes que va tenir el procés de pau en la lluita contra el terrorisme, Zapatero ha assegurat que el seu executiu 'ha treballat en tot moment per preservar la llibertat i la seguretat', i ho ha fet 'amb gran interès i professionalitat abans, durant i després del procés de pau'. A més, ha destacat que les detencions cada vegada es produeixen 'amb més immediatesa'. ETA 'ha de saber que no té altra destinació que la presó per a tots els seus membres' i que 'la seva situació cada cop serà més compromesa', ha dit.

França, país 'amic'

Zapatero també ha volgut expressar el seu 'profund agraïment' a França i al president Nicolas Sarkozy, així com a la ministra de l'Interior francesa, que ha estat tota la nit en contacte amb Rubalcaba per informar-lo de l'operació. 'Han demostrat un cop més que són amics d'Espanya i dels espanyols', ha dit, i 'desitjo que els espanyols o oblidem mai aquesta amistat de França'.

Promesa complerta

El president espanyol també ha assenyalat que rep la detenció de 'Txeroki' amb una doble satisfacció perquè la participació del cap militar d'ETA en l'assassinat dels dos Guàrdies Civils a Capbretón l'1 de desembre passat 'sembla que va ser directa' i el fet que estigui a mans de la Justícia suposa 'salvar vides'.

En aquest punt, ha assenyalat que amb aquest arrest es 'compleix' el seu 'compromís' d'empresonar els autors de la mort dels dos guàrdies civils a Capbreton. Segons Zapatero, la detenció és un exemple més de la determinació del seu executiu, de les forces de seguretat i de les autoritats franceses 'de seguir treballant sense descans per acabar amb ETA'.

Rajoy ha estat informat a primera hora del matí

Zapatero també ha apuntat que ha informat dels detalls de l'operació i de la valoració que en fa el govern al líder del PP, Mariano Rajoy, que aquest matí, en un esmorzar informatiu ha felicitat la Guàrdia Civil per aquesta 'operació important', i ha assegurat que aquest és 'el camí adequat', perquè 'l'únic camí per acabar amb el terrorisme és derrotar els terroristes, detenir-los, aplicar-los la llei, i posar-los a la presó'.,

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, oferirà una roda de premsa aquest dilluns a dos quarts de sis de la tarda en què explicarà els detalls de l'operació.