El primer ministre israelià, Ehud Olmert, va prometre ahir al president palestí, Mahmud Abbas, alliberar 250 presos d'Al Fatah el mes que ve, com a gest de bona voluntat amb l'Autoritat Nacional Palestina (ANP).

Ehud Olmert va fer aquest anunci durant la reunió d'hora i mitja que va mantenir a ?Jerusalem amb el dirigent palestí, i que va coincidir amb l'última espiral de violència en la qual es veuen immersos Israel i grups armats de la franja de Gaza, controlada pel moviment islamista Hamas.

L'excarceració tindrà lloc amb motiu de la festivitat musulmana d'Eid el Adha o Festa del Sacrifici, el pròxim 8 de desembre, i en la qual els mahometans sacrifiquen un xai en record del sacrifici d'Abraham.

Mentre que per a jueus i cristians el fill que Abraham anava a sacrificar era Isaac, fill de la seva dona, Sara, per als musulmans és Ismael, fill de l'esclava Agar i pare de tots els mahometans.

La decisió israeliana es produeix després d'una sèrie de mesures del mateix tipus que Olmert ha adoptat en l'últim any per enfortir l'autoritat d'Abbas, líder d'Al Fatah, en el si del moviment palestí, en contraposició amb Hamas, grup amb el qual Israel no manté contacte directe.

Els alliberaments han afectat en pràcticament tots els casos presos d'Al Fatah o altres ?faccions palestines considerades moderades i oriündes de ?Cisjordània, en paral·lel a la ?negociació que Olmert i Abbas mantenen des de fa un any, quan van ?reprendre el procés de pau en la conferència d'Annapolis (EUA).