Cinc persones van ser detingudes ahir en una operació contra una suposada trama de corrupció urbanística a Múrcia, en què estan implicats l'exfuncionari José Luis Cano i l'enginyer de camins Domingo Peñalver, els dos encarregats de redactar el Pla General d'Ordenació Municipal (PGOM) de la localitat de Librilla. El jutjat de Primera Instància i Instrucció número 6 de Múrcia va decretar ahir les detencions per suborn, prevaricació i negociacions prohibides a funcionaris públics. Agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil van detenir Cano i Peñalver, propietaris tots dos de l'empresa Acadi, redactora del Pla de Librilla.

El primer és funcionari en excedència des del juny del 2007 de la direcció general d'Administració Local, dependent de la Conselleria de Presidència de Múrcia, en què exercia de responsable del Servei d'Assistència Tècnica a Municipis. La conselleria va obrir-li l'abril del 2007 "un procediment d'informació reservada" per aclarir suposades irregularitats, després que el PSOE denunciés que havia usat "com a tapadora" l'empresa Acadi per adjudicar-se i gestionar el PGOM i plans parcials de Librilla. Però el procediment no va detectar irregularitats administratives en la seva activitat.

Al costat de Cano i Peñalver també van ser arrestats ahir José Andrés Cortés Otálora, gerent de l'empresa municipal de terra IDL de Librilla, un familiar d'aquest i un altre de Cano. A més, el jutjat va ordenar nou escorcolls a les dependències del Servei d'Assistència Tècnica a Municipis, l'Ajuntament de Librilla, i diversos domicilis particulars i seus socials d'empreses a Múrcia, Librilla i Los Alcázares, on la Guàrdia Civil va inspeccionar la societat Urvisán SL, dedicada a la construcció i a l'obra pública.

L'alcalde de Librilla, José Martínez, del PP, va abandonar ahir l'Ajuntament cap a la una del migdia, quatre hores després de l'entrada d'agents de la UCO a la seu consistorial per escorcollar-la. Segons fonts de la investigació, ni ell ni cap membre de la corporació de Librilla (6 edils del PP i 5 del PSOE) està implicat en aquest cas. El PGOM està en fase d'aprovació definitiva, i en la seva fase inicial es va aprovar amb els vots a favor de PP i PSOE.