El primer ministre somali alerta que les patrulles navals no són suficients per acabar amb la pirateria

NAIROBI, 19 de novembre (Reuters/EP)

El primer ministre somali, Nur Hassan Hussein, ha advertit avui que les patrulles navals no bastaran per acabar amb la pirateria davant de les costes del país i ha demanat més col·laboració per acabar amb les xarxes criminals relacionades amb aquestes activitats.

En declaracions a Reuters, Hussein ha afirmat que la pirateria ha de ser combatuda en terra i en mar i ha assegurat que en els pròxims mesos començarà a aclarir-se quines organitzacions estrangeres estan implicades en els segrestos de vaixells.

"Lamentem que el problema de la pirateria no es limita únicament a Somàlia, sinó que afecta tota la regió i el món", ha declarat. "Les operacions de guerra naval, per si mateixes, no seran suficients. Hi ha una xarxa de pirateria i això implica una xarxa operativa que inclou el mar, la terra i l'estranger de vegades", ha afegit. L'OTAN, la UE, França i Rússia han desplegat les seves forces navals davant de les costes de Somàlia per lluitar contra la pirateria.

"Penso que això està relacionat amb altres organitzacions, no crec que es tracti únicament de pirateria somali", ha prosseguit. "De moment són suposicions, però, per descomptat, en els pròxims mesos el quadre estarà definitivament més clar", ha assegurat. Els analistes creuen que els pirates somalis tenen suport al Iemen i, possiblement, Nigèria, i temen que els fons espoliats serveixin per finançar grups terroristes internacionals, tot i que no hi ha evidències sobre això.