L'increment de la pirateria és un clar indici del greu deteriorament de la situació política a Somàlia, un país que no té un Govern estable des de 1991 i on el poder ho exerceixen els "senyors de la guerra", pirates amb GPS i milícies islàmiques.

Jean Ping, president de la Comissió de la Unió Africana (UA), recalca en un comunicat difós ahirque "l'augment de la pirateria és indicatiu del deteriorament que registra la política a Somàlia, que tindrà conseqüències negatives, no només per al país, sinó per a tota la comunitat internacional".

L'absència d'una autoritat ferma a Somàlia des que el dictador Siad Barre va ser enderrocat fa 18 anys, va convertir el país, "en caldo de cultiu d'extremistes frustrats i una font d'inestabilitat a la regió i el món", com va afirmar ahir el Secretari General de l'ONU, Ban Ki-moon, d'acord amb Ping.

Ban va recalcar que, "si no es proporciona a les comunitats locals alguna manera de guanyar-se la vida", les activitats delictives i la violència seguiran condicionant al país.

La "professionalitat" dels pirates, que "operen amb armes modernes, cada vegada arriba més lluny i aguaiten als vaixells amb GPS", el que ha fet saltar les alarmes de les navilieres, que busquen rutes alternatives, com va apuntar Andrew Mwangura, director del Programa d'Assistència Marítima (PAM), organització que vigila les aigües de lÍndic i té la seva seu en el port kenià de Mombasa.

La inestabilitat política afavoreix la pirateria, "que augmenta a mesura que empitjora la situació al país, ja que la falta d'autoritat i el dèficit d'ús fan que als pirates cada vegada els sigui més senzill operar i fer-ho amb total impunitat", va afegir Mwangura.

"Encara que porten en actiu des dels noranta, en els últims dos anys el ritme de segrestos ha augmentat considerablement. Durant el poc temps que l'UCI va controlar Mogadiscio, la pirateria va descendir, ja que els tribunals islàmics eren especialment durs amb aquest tipus de delictes", va afegir.

Mentre Somàlia sucumbeix a les forces integristes islàmiques, els pirates mantenen segrestades disset embarcacions i negocien amb les companyies navilieres els astronòmics rescats que els permetran "modernitzar", encara més, el seu "modus operandi", va postil·lar Mwangura.

Enviament rus

Rússia va anunciar ahir que vaixells de la seva Armada patrullaran permanentment en la Banya d'Àfrica i el Golf d'Aden, on els pirates somalis mantenen actualment capturats a 17 vaixells. "Així ho requereix la situació que s'ha creat a la zona" segons l'almirall Visotski.