La Policia Nacional ha desarticulat una organització que havia concertat més de 600 matrimonis de conveniència entre ciutadans nigerians i espanyols o comunitaris, en el marc d'una operació a partir de la qual han estat detingudes 67 persones, 18 d'elles arrestades a Elx i Alacant.

La Direcció General de la Policia i la Guàrdia Civil va informar ahir que dels arrestats en la darrera fase de l'operació, de les més importants que s'han fet mai a Espanya en aquest àmbit, 15 són espanyols i la resta nigerians, entre els quals es comptem els màxims responsables de la xarxa.

El grup desarticulat era un dels més actius en aquest tipus de delictes i havia concertat matrimonis fraudulents a Alacant, Palma de Mallorca, Lleó, Múrcia, Canàries, Orense, Lugo, Àvila, Barcelona i Madrid.

La investigació es va iniciar al juny, quan la policia va detectar a Palma de Mallorca un considerable increment de sol·licituds de residència de nigerians, que s'acollien al Règim Comunitari al·legant estar casats amb ciutadans espanyols o de la Unió Europea.

Tots havien celebrat els casaments en la mateixa església de Palma, la de Sant Francesc. Igualment, en tots els casos les parelles de conveniència presentaven un certificat fals del curset prematrimonial, que suposadament s'havia fet en una església d'Alcalá de Henares (Madrid).

Els agents van localitzar una persona a Alacant que s'ocupava d'organitzar els enllaços. A partir d'aquí es van produir la resta de detencions de ciutadans espanyols i nigerians relacionats amb la trama delictiva.