"La consulta i la capacitat de decisió del poble basc" estan "en el cor" del projecte polític del PNB i, per tant, estaran també dins del seu programa per a les properes eleccions basques. Així ho va assegurar ahir el lehendakari, Juan José Ibarretxe, que va assenyalar que el dret a decidir dels bascos ha format part del nucli essencial del partit "al llarg de 100 anys" i "no desapareixerà de cap programa electoral en els propers 100 anys, almenys".

Ibarretxe va assegurar que "cada vegada la societat basca anirà reivindicant major grau d'autogovern, de capacitat de decisió", i va vaticinar que en el futur "veurem com la participació democràtica s'instal·la cada vegada amb més força també al País Basc". El lehendakari va anar més enllà per assegurar que es produiran "consultes i decisions aquí al País Basc, perquè això significarà, com ha significat en el passat, també progrés".

En aquest sentit va assegurar que, de cara a les eleccions de l'any vinent al País Basc, el referèndum serà present en el programa electoral del PNB com no podia ser d'una altra manera, ja que el dret a decidir dels bascos és una reivindicació històrica de la formació. "En el cor del nacionalisme democràtic basc ha estat l'existència del poble basc, la consulta al poble basc, la capacitat de decisió", va explicar el lehendakari en una entrevista a RNE.

"Això ha estat al llarg de 100 anys en el cor del nostre projecte polític i estarà en els propers cent anys en el cor del nostre projecte polític", va insistir Ibarretxe, que va assegurar que més capacitat de decisió suposarà per als bascos "més capacitat de progressar" i, en conseqüència, la reivindicació de la consulta "no desapareixerà de cap programa electoral en els pròxims cent anys, almenys".

El lehendakari no va deixar passar l'ocasió de carregar contra el Govern de Zapatero, al qual va acusar de comportar-se amb molta "supèrbia" davant una decisió aprovada pel Parlament basc i es va preguntar "amb quina cara" demanaran el vot PSE i PP en les properes eleccions a la societat basca, a les mateixes persones a les quals "han negat la veu per construir la pau i per construir acords entre els partits polítics" en impedir la consulta.

Per altra banda, l'esquerra abertzale assegura en un document intern que estarà present a les eleccions autonòmiques "d'una manera o una altra". El document descarta un nou procés de negociació a curt termini entre el Govern i la banda terrorista ETA.