El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) modificarà el Reglament de la Carrera Judicial perquè la formació prèvia, mitjançant uns cursets específics, sigui obligatòria en els jutges de violència de gènere. I és que actualment l'especialització no és una condició insuperable per accedir a la plaça, segons va explicar ahir Inmaculada Montalbán, presidenta de l'Observatori contra la Violència de Gènere, qui va defensar que aquests cursets siguin homogenis i multidisciplinars perquè permetin als jutges identificar les senyes d'identitat pròpies de la violència de gènere i gestionar-les.

L'organisme dependent del CGPJ pretén que, "de la mateixa manera que ocorre amb els jutjats de menors o els jutjats mercantils", el magistrat "hagi de superar uns cursets" per poder ocupar una plaça al capdavant d'un jutjat dedicat a la violència de gènere de manera mixta o exclusiva, segons va explicar Montalbán.

"Ara per ara, l'especialització no és un requisit per accedir a la plaça", va lamentar Montalbán, qui va assenyalar que "no hi ha especialització dels magistrats". Malgrat aquesta denúncia, va precisar que "la majoria dels jutges" que estan exercint en matèria de violència de gènere "sí han rebut una formació". I és que, segons va assenyalar Montalbán, aquests jutges compten amb un mòdul sobre la matèria a l'Escola Judicial a més de diversos cursets i jornades temàtiques de caràcter voluntari.

Malgrat aquestes iniciatives, que permeten que els jutges coneguin els diferents aspectes que intervenen en el procés, Montalbán va incidir en la necessitat d'uns criteris homogenis.