"El tràfic de persones no és neutral pel que fa al gènere: el tràfic de dones està relaciont amb la discriminació, la desigualtat en l'accés a drets i oportunitats i les relacions desiguals de poder", ha declarat la coordinadora del Projecte Esperança, Marta González.

Segons l'organització, el tràfic de persones "és una realitat de violència que situa dones i nenes en condicions d'explotació i servitud de tal manera que les Nacions Unides ho considera una forma d'esclavitud moderna".

Entre les causes que afavoreixen el tràfic de dones, ha indicat, destaquen la desigualtat en l'accés a educació i formació de nenes davant de nens, la discriminació al mercat laboral, la violència intrafamiliar, la violència en la parella o els matrimonis forçats, "situacions de les quals les dones intenten fugir buscant oportunitats a l'estranger". Un altre factor és la feminització de la pobresa, els rols de gènere i la responsabilitat de la dona com a única cap de família amb càrregues familiars no compartides.

"Moltes dones, surten dels seus països intentant fugir de condicions de pobresa i violència per millorar les seves condicions de vida" i cauen en mans de xarxes o persones que hi trafiquen i les "transporten i ubiquen en països com Espanya", on "les sotmeten a una explotació (en la prostitució, el servei domèstic, l'agricultura, la mendicitat) que viola els seus drets humans", ha denunciat Marta González.