La ministra de Defensa, Carme Chacón, va anunciar ahir que a començaments de l'any vinent la fragata de l'Armada Victoria salparà amb destinació a aigües de Somàlia per integrar-se en la força aeronaval de la Unió Europea contra la pirateria, que començarà la seva missió a partir del 8 de desembre i estarà integrada per 1.000 militars de vuit països comunitaris. A més, en alguns períodes Espanya desplegarà a la zona un petrolier de flota amb 114 militars i a partir del proper mes d'abril el capità de navili espanyol Juan Garat liderarà la força aeronaval de la UE, coincidint amb període de major activitat de la pirateria.

En la seva compareixença davant la Comissió de Defensa del Congrés per informar de la Directiva de Defensa Nacional, Chacón va dir que l'anomenada operació Atlanta estarà formada per efectius de França, Regne Unit, Alemanya, Països Baixos, Grècia i Espanya, disposarà de 1.000 militars i estarà oberta a la participació de països com Rússia i Aràbia Saudita.

La titular de Defensa va indicar que Espanya tindrà una participació "molt destacada" i que a començaments de 2009 salparà cap a aigües properes a Somàlia la fragata de l'Armada Victoria, amb una dotació de 200 militars, dels quals uns 170 formen part de la tripulació, 17 corresponen a la unitat aèria embarcada i sis seran infants de Marina encarregats de protecció del vaixell.

Chacón va destacar l'esforç de França i Espanya en el desplegament d'aquesta operació com "un bon exemple" de com la seguretat nacional forma part de la seguretat global de la comunitat internacional.

En aquest sentit, cal dir que ahir es va saber que un grup de pirates establerts a Somàlia han segrestat un vaixell del Iemen, malgrat les advertències fetes per milícies islàmiques que "és delicte" capturar vaixells de països musulmans, va confirmar ahir Andrew Mwangura, director del Programa d'Assistència Marítima (PAM). Les milícies islàmiques somalis han advertit als pirates que "és pecat, és un delicte segrestar un vaixell musulmà".

La ministra va realitzar aquest anunci en la seva compareixença per presentar la Directiva de Defensa Nacional, en la qual va avançar que el document estratègic serà avaluat el pròxim 15 de desembre pel Consell de Defensa Nacional en una reunió presidida pel rei Joan Carles.

L'esmentat document estratègic marca les línies principals de la política de Defensa i, segons Chacón, aposta per un concepte "més ampli" de seguretat, amb coordinació entre els Ministeris de Defensa, Interior i Afers Estrangers, amb una primera directriu centrada a "col·laborar" en el desenvolupament de la futura Estratègia de Seguretat Nacional. La ministra va destacar que aquesta directiva advoca per "un concepte ampli" de seguretat, en el qual Defensa participa en col·laboració amb els mitjans polítics, econòmics i diplomàtics, i defensa una "aproximació integral a la seguretat i la defensa", de tal manera que l'Estat concentri tots els seus instruments civils i militars, públics i privats en la defensa dels interessos ?espanyols.