En una trobada amb periodistes a Barcelona, Aguirre, nomenat per l'administració Bush fa tres anys i mig i que ha decidit deixar el càrrec el 20 de gener, coincidint amb el relleu a la Casa Blanca, ha admès avui que la relació personal entre Bush i Zapatero "no ha estat la que podia haver estat", i que amb Obama "sí hi pot haver l'oportunitat que (tots dos) es trobin i es coneguin".

Amb tot, Eduardo Aguirre entén que "les relacions entre els EUA i Espanya han de ser molt més que la relació entre dues persones" i, en aquest sentit, ha qualificat de "bona" la sintonia entre l'actual administració nord-americana i l'espanyola en tenir molts interessos comuns en àmbits com l'OTAN o la lluita contra el terrorisme i el narcotràfic.

Aguirre ha opinat també que l'elecció de Barack Obama ha creat expectatives diferents als Estats Units i la resta del món que, en ocasions, "no són exactament compatibles".

"La resta del món creu que Obama serà un mag i eliminarà tots els seus problemes, però això no és realista", ha advertit l'ambaixador, qui ha afegit que, quan prengui possessió del càrrec, "veurem quines són les prioritats del president Obama".

En relació amb la promesa de Barack Obama de tancar la presó de Guantánamo, l'ambaixador s'ha preguntat sobre "on enviaren aquestes persones" i ha elucubrat també sobre si els espanyols estarien disposats a acollir al seu territori combatents talibans.

Aguirre, que no ha ocultar la seva proximitat i "admiració personal" pel president George W. Bush, ha expressat el seu convenciment que "la història serà generosa" amb ell, ja que, segons el seu parer, "és difícil concebre que una altra persona ho hagués fet millor", tenint en compte les circumstàncies "tremendes" del seu mandat, entre elles els atacs terroristes de l'11-S.

L'ambaixador, nascut a Cuba i que va arribar als Estats Units als 15 anys, ha expressat el seu convenciment que "per descomptat" hi pot haver els anys vinents un candidat hispà amb possibilitats d'accedir a la presidència del seu país perquè els nord-americans han demostrat en les últimes eleccions que "estan disposats a votar per les persones, més enllà de la seva condició" racial o el seu gènere.

Preguntat pel seu eventual paper perquè Espanya fos present a la reunió dels països del G-20 a Washington, Aguirre s'ha limitat a dir que "Espanya, com a vuitena potència econòmica del món i per la seva rellevància, tenia bones raons per estar aquí, i aquí va estar", mentre ha considerat que "la part que vaig tenir jo no em correspon a mi explicar-la".

L'ambaixador dels EUA ha eludit també pronunciar-se sobre les opcions de la petroliera russa Lukoil per agafar el control de Repsol perquè "refuso ficar-me en els assumptes interns d'Espanya".

Respecte de la seva estada a Espanya, en què va arribar a visitar 45 províncies, ha resumit que "a nivell personal millor no va poder ser", ja que van ser "tres anys fenomenals" i una experiència "màgica i genial".

A nivell professional, ha indicat que al principi, en ser nomenat per al càrrec, "ens vam convertir en protagonistes", cosa que "els ambaixadors no han de ser, ja que han d'estar entre bambolines", si bé "gràcies a Déu, no ens ha anat malament" i, en les relacions amb Espanya, "hem progressat en els anys en què hem estat aquí".