El pacte signat la setmana passada amb els Estats Units acorda la retirada de 150.000 efectius estatunidencs, una condició que Washington va acceptar després de mesos de negociacions. Els líders iraquians consideren la retirada de tropes com una victòria, després que l'administració del president sortint, George W. Bush, va declarar que no fixaria una data determinada.

La ratificació de l'acord al parlament, que sembla que serà efectiva tot i que encara no s'ha garantit del tot, és l'últim pas per a la ratificació del pacte. En aquest sentit, el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, assegura que l'acord suposa una gran esperança per restaurar la sobirania del país sense incórrer en la violència sectàrea dels últims anys, ja que milícies de majoria xiïta van abatre als sunnites, que inicialment es van alinear amb milicians de la xarxa terrorista d'Al-Qaida.

Així i tot, algunes formacions s'oposen a donar llum verda a l'acord, entre elles, els fidels del clergue xiïta Moqtada al-Sadr, que es neguen a donar suport a un pacte amb una potència que segons consideren ha ocupat el seu territori. Altres faccions polítiques, inclòs el principal bloc àrab sunnita, es mostren indecises i han presentat una llista de requisits que volen que es garanteixin abans que s'aprovi.