El cap militar d'ETA, Mikel Garikoitz Aspiazu, àlies Txeroki, segueix acumulant causes a l'Audiència Nacional. Ahir, el jutge Baltasar Garzón va dictar una ordre de processament contra Txeroki per ordenar atemptats contra les instal·lacions de la Copa Amèrica de Vela que es va celebrar a València el 2007. Aquest encàrrec li va fer a l'etarra Iker Agirre Bernadal, al qual va assenyalar els actes i cerimònies programats en la competició i també li va ordenar que portés a terme una campanya d'estiu d'ETA a la costa de Llevant. El líder dels comandos d'ETA va ordenar aquestes accions el gener del 2007, cinc mesos abans que la banda terrorista donés formalment per finalitzada la treva. Una treva que en la pràctica va trencar el 30 desembre amb l'atemptat de la T4 de Barajas, que també va ordenar Txeroki.

Per altra banda, el Tribunal Suprem va ordenar ahir la posada en llibertat de Mikel Aznar Ares, condemnat per l'Audiència Nacional a 9 anys de presó per col·laboració amb ETA en el marc del sumari 18/98 seguit contra diverses organitzacions de l'entorn de la banda terrorista. Així ho van informar fonts penitenciàries, que van assenyalar que Aznar, membre de l'aparell polític d'ETA (EKIN) i partícep del projecte de desobediència civil de la banda terrorista, va abandonar ahir a la tarda la presó corunyesa de Teixeiro.

Finalment, Josu Jon Imaz va entrar a formar part ahir del patronat de la Fundació Fernando Buesa, l'organització creada en memòria del polític socialista assassinat per ETA el 2000. Imaz va dir que afronta aquesta tasca amb l'objectiu de "construir una societat entre diferents, amb la pluralitat com a eix de la identitat" i amb la "paraula" com a principal eina.