En una votació clau per al futur de l'Iraq, el Parlament d'aquest país va aprovar ahir un acord amb els EUA que fixa el marc legal que permetrà als soldats nord-americans seguir en el país àrab fins a fins a l'any 2011. L'anomenat Acord sobre l'Estatus de les Forces Militars Estrangeres va rebre el vot favorable de 149 legisladors, dels 198 que estaven presents a la sessió d'ahir, que es va desenvolupar enmig de crits i queixes procedents de la bancada de l'oposició.

Les tropes nord-americanes, prop de 150.000 soldats, són presents a l'Iraq gràcies a un mandat donat pel Consell de Seguretat de l'ONU que expira el 31 de desembre d'enguany. Si el Parlament no aprovava el pacte existia la possibilitat que es prorrogués aquest mandat.

El conveni estava sent negociat per representants dels governs de l'Iraq i dels EUA des del març passat, enmig de freqüents advertències de l'oposició, preocupada perquè el pacte pugui lesionar la sobirania iraquiana.

Per altra banda, els països de la Unió Europea (UE) es van comprometre ahir a acollir en el seu territori fins a 10.000 refugiats iraquians procedents dels camps de Síria i Jordània. El Consell de Ministres d'Interior i Justícia dels Vint-i-set va aprovar un document en el qual convida els països a rebre aquelles persones que viuen una situació "vulnerable".

Finalment, el Govern de l'Iraq va convidar les empreses d'Espanya a sumar-se als esforços de reconstrucció d'aquest país i va anunciar la seva intenció de reforçar les "relacions històriques" entre els dos països.