Israel va pujar ahir un esglaó en la seva ofensiva a Gaza en matar Nizar Rayan, destacat líder de Hamas, i va reprendre, així, la política d'"atacs selectius" contra dirigents islamistes que va aplicar en els anys més durs de la Segona Intifada. Rayan, la seva dona i els seus vuit fills van morir en un bombardeig aeri contra el seu habitatge al camp de refugiats de Yabalia, al nord de Gaza. Es tractava del dirigent més important de Hamas al nord de Gaza i s'encarregava de coordinar la branca política -el partit- i militar de Hamas, les Brigades d'Ezedín Al-Kasam.

Fonts militars israelianes van justificar el bombardeig per la seva "participació en l'organització d'atemptats suïcides a Israel", com el que va portar a terme un dels seus fills el 2002. Emmarcat en la línia dura del moviment, el dirigent assassinat havia advocat en els darrers dies per reprendre els atemptats terroristes a Israel en resposta al bombardeig massiu israelià a Gaza iniciat fa sis dies.

Doctor en filosofia islàmica, Rayan és la víctima de major rang de l'ofensiva israeliana, que ha causat almenys 417 morts -un 40 per cent civils- i 2.000 ferits, segons el balanç donat a conèixer ahir pel cap del servei d'emergències de la franja, Moawiya Hasanein. Un quaranta per cent dels 2.000 ferits per aquests atacs són dones o nens i una desena part es troba en estat greu, va explicar Hasanein.

La mort de Rayan remet a la política d'"atacs selectius" que Israel va aplicar entre 2002 i 2004, entre d'altres, al líder i fundador de Hamas, Ahmed Iasín, i al seu successor, Abdelaziz Rantissi. Després de la treva unilateral declarada per les milícies palestines el 2005, Israel només va dirigir els seus míssils contra dirigents de la Jihad Islàmica. La mort de Rayan i la seva família va arribar després d'una matinada de bombardejos en els quals van perdre la vida cinc palestins més.

Per la seva part, la ministra d'Exteriors israeliana, Tzipi Livni, va explicar ahir al president francès, Nicolas Sarkozy, que encara no és hora de frenar l'actual ofensiva del seu país a la Franja de Gaza i que els bombardejos continuaran fins que Hamas aturi els atacs contra Israel. "Prendrem la nostra decisió quan arribi el moment", va explicar la cap de la diplomàcia israeliana a la sortida del Palau de l'Elisi de París, on va ser rebuda pel cap de l'Estat gal, que visitarà la regió dilluns i dimarts vinent, en un nou intent de mediació per aconseguir l'alto el foc.

Livni va assegurar que la decisió d'aturar l'operació militar s'adoptarà d'acord amb les "avaluacions quotidianes" que Israel realitza de la mateixa, i sempre que percebi que Hamas ha entès que no pot seguir com fins ara. Fins aleshores, no hi haurà canvis ni en l'àmbit militar ni en l'àmbit humanitari perquè, segons va dir, la situació humanitària a Gaza és "com ha de ser".