L'Aeroport de Madrid-Barajas va patir ahir una mitjana de 35 minuts de retard en tots els vols a causa de la falta de prop d'un terç dels controladors aeris, actualment de baixa mèdica. Segons van confirmar fonts d'Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (AENA), a la torre de control de Barajas hi ha d'haver sempre una plantilla de 23 persones, però ahir set estaven de baixa. D'aquesta forma, fins a primera hora de la nit, del total de 1.044 vols previstos se'n van operar només 669.

Els controladors van optar per treballar només amb dues de les quatre pistes disponibles per gestionar millor la situació, i tenint en compte les especials dates va ser molt complicat trobar personal disponible per substituir els companys malalts. La reducció a la meitat de la capacitat de Barajas va agreujar fins i tot més la situació de l'aeroport, que ha estat des del principi del mes de desembre el més afectat per la suposada vaga de zel iniciada pels pilots d'Iberia, fet que ha provocat milers de cancel·lacions i centenars de retards. Iberia es va veure obligada a cancel·lar ahir un total de 18 vols, i va començar el dia amb retards d'entre una hora i mitja i dues hores en tots els seus vols.

Així, Iberia va tancar el 2008 i va començar el 2009 amb continus retards i cancel·lacions. Entre els dies 4 i 31 de desembre, l'aerolínia va acumular més de 500 cancel·lacions i més de 5.000 retards, malgrat haver llogat 149 avions per intentar pal·liar les conseqüències de les alteracions entre els més de 800.000 passatgers afectats. D'aquesta forma, només en el lloguer dels 149 avions, Iberia va haver de desemborsar dos milions d'euros, als quals cal sumar les despeses de la reubicació dels passatgers en vols d'altres companyies, i també els hotels i àpats que va haver de pagar als passatgers afectats.

Per la seva part, el Partit Popular sol·licitarà la compareixença "immediata" al Congrés dels Diputats de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, perquè expliqui els nombrosos retards registrats a l'Aeroport de Barajas.

Situació "inacceptable"

El portaveu d'Infraestructures del PP, Andrés Ayala, va destacar que la situació és "inacceptable" i suposa "una mostra més de l'obscurantisme" amb el qual actua la ministra de Foment.

El portaveu popular va sol·licitar al Govern "el restabliment immediat del servei" i l'"adopció de mesures davant retards de més de cinc hores" que, segons va destacar, "a més causen seriosos perjudicis en altres aeroports".

"Aquesta és una mostra més de l'obscurantisme amb el qual actua Magdalena Álvarez, a qui sol·licitarem la compareixença immediata al Congrés", va assegurar Andrés Ayala, que va afegir que "no hi ha dret que es talli un servei essencial per als espanyols en aquestes dates".