L'elecció d'Obama està generant, als Estats Units, la mateixa expectació que a Europa?

Sí, absolutament. Ara estan parlant de com gestionar l'excés d'expectatives que ha produït. Perquè Obama va arribar en un moment d'una crisi econòmica brutal i s'ha compromès a una sèrie de mesures de caire social. Però la situació és la que és. L'atur està creixent, el consum està baixant, la crisi financera és galopant. Entre allò promès, entre el que la gent espera i el que realment pugui fer, hi haurà una diferència.

Podrà solucionar el fet que 53 milions de nord-americans no tenen cobertura sanitària?

Vaig assistir a la convenció demòcrata i a la republicana i, quan un orador volia arrencar aplaudiments dels assistents, parlava de

aquest tema. És una demanda de la societat nord-americana. Obama ha promès estendre la seguretat social. De fet, el ministre (de Sanitat) Bernat Soria va ser als EUA fa un mes i mig explicant als nord-americans com funciona el sistema espanyol. També ho va fer el ministre britànic. Són dos sistemes que els interessen perquè són més avançats que el seu. Obama s'ha compromès a fer-ho. Però, és clar, té un cost molt alt i s'haurà de veure com es gestiona això en un moment de crisi i de disminució d'impostos, que ell ha promès.

Ha rebut encàrrec del Govern espanyol per acostar postures amb la nova administració nord-americana després de dues legislatures amb distanciaments?

És evident que sí. Crec que hi ha un desig per les dues parts de girar full. És evident en el cas espanyol, com va quedar reflectit en el missatge del Rei de la Nit de Nadal. El replantejament de les relacions amb els Estats Units és una prioritat del Govern i, per descomptat, en aquesta legislatura.

Hi pot contribuir l'increment de la presència militar espanyola a l'Afganistan? De la mateixa manera que va contribuir al refredament la retirada de les tropes de l'Iraq?

Nosaltres, els europeus, fa temps que diem que els Estats Units haurien de ser més multilateralistas. Haurien d'anar menys com el cowboy solitari intentant solucionar els problemes del món. Sembla que el nou govern d'Obama ho vol fer. O, almenys, és el que em diu el seu equip, els seus assessors. Però si volen el nostre suport, també hauran de tenir en compte la nostra opinió a l'hora de prendre decisions. I això, a vegades, té un cost. Crec que serà clau la reunió de l'OTAN que es realitzarà a l'abril. És cert que Obama està parlant d'una retirada de tropes de l'Iraq i d'un increment d'efectius a l'Afganistan, on els talibans sembla que agafen força.

És militar l'única mesura que cal adoptar a l'Afganistan?

No, no n'hi ha prou amb un augment de soldats. Faria falta una estratègia global que tingués en compte aspectes econòmics, polítics, sòcials, i també militars. Dins de l'estratègia, demanaran a Espanya un esforç suplementari. I el nostre país està en disposició de fer-lo. Sempre que contribueixi a dissenyar una estratègia que el país consideri que donarà resultats globals positius.

Possibilitarà aquest reforçament de tropes capturar Ossama bin Laden?

Diuen que segueix viu. No ho sé. Quan estava en el CNI (Centre Nacional d'Intel·ligència), sabia que ho estava i vam tenir informacions directes. Avui, i fa uns quants anys d'això, no tinc aquesta mateixa certesa. Però el que està passant entre l'Índia i el Pakistan és molt dolent. Perquè són dues potències nuclears, crea inestabilitat a la regió i obliga el Pakistan a desviar la seva atenció de la frontera amb l'Afganistan en què hi ha les zones tribals de les muntanyes de Waziristán on, suposadament, s'oculta Bin Laden. Ara per ara, és una zona que l'exèrcit pakistanès no controla.

S'ha pronunciat Barack Obama en aquest sentit?

El senador Obama ha dit que si ells tinguessin constància d'on es troba Bin Laden no dubtarien a ordenar una operació, amb, o sense, suport pakistanès. Però no és fàcil esbrinar on és aquest home. És una zona molt muntanyosa i abrupte. Per descomptat, Obama ha dit que el vol agafar viu o mort. No m'estranyaria que es reforcin els esforços. Però passaria per una normalització de la situació a l'Afganistan. Si el Pakistan desvia la seva atenció cap a l'Índia la llibertat d'acció dels talibans serà més gran. Una normalització a l'Afganistan permetrà dedicar més temps a buscar Bin Laden, que ha de viure en una cova.