El fotògraf espanyol José Cendón va ser alliberat ahir, després de passar 38 dies segrestat. El passat 26 de novembre va ser capturat juntament amb el periodista britànic Colin Freeman a Somàlia, a la regió de Puntlàndia.

El Govern va confirmar el final del captiveri de Cendón, el qual es trobava "bé, content, amb la moral alta i psicològicament fort", i amb el qual el ministre d'Afers Estrangers i Cooperació, Miguel Ángel Moratinos, va parlar per telèfon alhora que es va posar en contacte amb la família.

Ambdós informadors van ser alliberats ahir després d'una negociació entre els seus segrestadors, vells caps de les tribus de la zona, autoritats locals i diplomàtics espanyols i britànics que es van desplaçar a Bosaso, la principal ciutat de Puntlàndia.

Bile Mohamoud, portaveu de la Presidencia del Govern autònom de Puntlàndia, va dir que "tant el fotògraf com el periodista van ser alliberats després de negociar amb els segrestadors i traslladats a l'hotel International Village de Bosaso", però no va voler comentar si s'havia pagat un rescat per ells.

No obstant, fonts properes als segrestadors, van dir que un diplomàtic espanyol i un altre de britànic, de les ambaixades d'aquests països a Kenya, eren a Bosaso per negociar l'alliberament i per "pagar un rescat".

Moratinos va negar el pagament d'un rescat als raptors per part de l'Executiu, que es va limitar únicament a realitzar gestions polítiques i diplomàtiques. La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, va felicitar ahir la diplomàcia espanyola pel seu "gran treball".

Julia Cendón, germana del fotògraf gallec, va indicar que a la seva família en cap moment se li va comunicar, a través dels canals oficials, cap demanda econòmica dels agressors.

Cendón va passar la nit d'ahir a la residència de l'ambaixador espanyol a Nairobi i, encara que el Govern li va oferir de tornar en un avió especial a Espanya, va decidir anar primer a la seva seu permanent de treball, Etiòpia.

El fotògraf va ser capturat juntament amb Freeman quan anaven rumb a l'aeroport de Bossaso, després d'haver estat a la zona durant diversos dies fent un reportatge sobre la pirateria a Somàlia per al diari britànic Daily Telegraph. Va ser el conductor del vehicle que els traslladava, Liban Said Omar, qui va informar que una banda armada els havia segrestat. Els periodistes portaven una setmana a l'hotel International Village de Bossaso per cobrir la informació sobre els pirates somalis, que tenen els refugis a la província nord-oriental de Puntlàndia.