L'Exèrcit israelià va prosseguir ahir amb la seva penetració en territori palestí i va tallar els principals accessos a la ciutat de Gaza, amb la qual cosa va deixar aïllada la major localitat del territori palestí, on s'estima que resideixen unes 500.000 persones, els carrers dels quals estan deserts.

Pel sud, els militars israelians van arribar fins a l'assentament de Netzarim, cosa que els va donar el control de Salaheddine Road, la principal via de la zona, que també controlen al nord. Així mateix, des d'aquest punt poden vigilar els accessos per carretera cap a la costa. Per a això, desenes de tancs i unitats d'infanteria es van atrinxerar en una línia d'uns tres quilòmetres en Netzarim. Pel camí es van enfrontar a milicians de Hamas, que van disparar obusos de morter i van detonar bombes col·locades al camí. Així, l'"operació Plom Sòlid" segueix centrada al nord de la Franja, on s'ubica la ciutat i des d'on disparen la major part dels coets llançats per Hamas cap a territori israelià, al voltant de 30 en les últimes hores.

En el sud les incursions van ser menors, si bé serveixen a Israel per controlar els túnels a Egipte per on asseguren que arriben armes a Hamas, 50 milicians dels quals podrien haver mort segons Israel. A més, tant l'aviació com la marina donen suport a la incursió de la infanteria amb atacs selectius a combatents i casernes de Hamas, entre ells la seva base principal a la ciutat de Gaza. L'organització palestina -que diu haver capturat dos soldats, cosa que Israel nega-.

Segons els últims balanços hospitalaris, almenys 35 palestins han mort des que va començar l'ofensiva terrestre i desenes han resultat ferits. Per la seva banda, l'Exèrcit israelià només ha confirmat una baixa entre les seves tropes.

No volen ocupar la Franja

Per la seva part, el portaveu governamental d'Israel, Ovid Yehezkel després d'un consell de Ministres celebrat ahir al matí va assegurar que "Israel no té cap intenció d'ocupar la Franja de Gaza". "L'únic fi de l'operació és arribar als objectius fixats pel Govern", va dir.

Quant a la possibilitat d'una treva, va explicar que Israel només s'ho plantejaria si es compleixen totes les seves exigències i que seria possible un diàleg amb països àrabs moderats i l'Autoritat Palestina.