La ministra de Defensa, Carme Chacón, va avançar ahir que el Govern aprovarà "en pocs dies" les noves normes de conducta per als militars espanyols, les Reials Ordenances, que inclouran dos principis per a les missions a l'exterior que obligaran a distingir entre objectius militars i instal·lacions civils i prohibiran l'ús de certes armes, com les bombes clúster.

Així es va manifestar durant el seu discurs al Palau Reial amb motiu de la Pasqua Militar, en el qual va expressar el seu desig que aquests "dos principis de tràgica actualitat" a la Franja de Gaza permetin "evitar al màxim de víctimes innocents" i siguin respectats "per qualsevol exèrcit en qualsevol conflicte".

Chacón es va referir, com va fer el Rei en el seu discurs, al "greu deteriorament de la situació de seguretat a Gaza" i va fer una crida "a totes les parts enfrontades perquè cessin les hostilitats immediatament". "És essencial -va explicar-, i ara més que mai, que s'obrin els camins necessaris per al diàleg i s'estableixin les bases per a una pau duradora".

En aquesta línia, el rei Joan Carles va sol·licitar "el desplegament de tots els esforços diplomàtics necessaris" per aconseguir "un alto el foc immediat al Pròxim Orient", que permeti posar fi a la "dramàtica situació de violència i patiment de la zona". A més, el monarca va indicar que es tracta d'una tasca a la qual Espanya "es mostra decidida a contribuir activament, seguint els seus tradicionals vincles d'amistat i ferm compromís amb la pau a la regió", tal com ja va expressar dilluns en una declaració institucional llegida a la Moncloa, el president del Govern.